Aanval op abortus geopend in VS

Verschillende conservatieve Amerikaanse staten hebben de aanval geopend op de landelijke abortuswetgeving. Het verst gaat Alabama, dat het in alle gevallen zou willen verbieden. Zestien andere staten hebben het tot zes weken beperkt of bereiden hiertoe wetgeving voor. Het doel is een gang naar het Hooggerechtshof, waar president Donald Trump al twee conservatieve rechters wist te benoemen.

Het Hof zou zijn eigen uitspraak uit 1973 die abortus legaliseerde, dan weer ongedaan moeten maken. De gedachte achter de zesweekstermijn is dat er dan iets kan worden waargenomen dat op een hartslag lijkt. De VS gaat net als Nederland uit van het criterium dat abortus is toegestaan tot het moment van levensvatbaarheid buiten de baarmoeder. Dat is na 24 tot 28 weken.

Die zogenaamde hartslagwetten worden allemaal aangevochten maar dat is de bedoeling, schrijft de Volkskrant. Er zouden er al twee door de rechter zijn verworpen, maar vervolgens wordt daar dan weer beroep tegen aangetekend. Uiteindelijk zou het Hooggerechtshof zich er dan over moeten buigen. Het benoemen van conservatieve rechters was een belangrijke verkiezingsbelofte van Trump, waarmee hij evangelische christenen aan zich wist te binden.

Opschudding
Donderdag was de senaat van Alabama bijna zover om voor een vergaand verbod te stemmen. Maar toen er werd geprobeerd een amendement te schrappen voor de uitzonderingsgevallen verkrachting en incest, ontstond er opschudding. Daardoor is de stemming nu een week uitgesteld.

De wet gaat regelrecht in tegen de historische Roe versus Wade-uitspraak uit 1973, en opsteller Terri Collins geeft ronduit toe dat die is ontworpen om bij de rechter terecht te komen. Uit de wettekst spreekt een eenvoudig principe: een foetus leeft dus abortus is moord.

Het voorstel heeft het zelfs over massamoord. Er staat in te lezen dat door abortus sinds 1973 ruim driemaal zoveel doden zijn gevallen als in Duitse concentratiekampen, bij Chinese zuiveringen, in Stalins strafkampen en door de Rwandese genocide bijelkaar.