Oud-oorlogsvlieger Linzel (103) overleden

Oud-oorlogsvlieger Jan Linzel is vandaag op 103-jarige leeftijd in Ierland overleden. Linzel was de oudste Nederlandse Luchtmachtveteraan en de laatste Nederlandse jachtvlieger die in de meidagen van 1940 meestreed tegen de Luftwaffe.

Toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak was Linzel geplaatst bij één van de Jachtvliegtuigafdelingen die waren uitgerust met Fokker D-21-jachtvliegtuigen. Bij het uitbreken van de vijandelijkheden op 10 mei 1940 bevond hij zich als reserve sergeant-vlieger op het vliegveld Ypenburg, dat in alle vroegte ten prooi viel aan een grootscheepse Duitse luchtaanval met bombardementen en luchtlandingen.

Tijdens de aanval raakte Linzel gewond en werd hij opgenomen in het hospitaal. Na de capitulatie vluchtte hij naar Engeland, waar hij zijn vliegerloopbaan hervatte bij de Royal Air Force. De vlieger uit Stadskanaal maakte op de Spitfire en de Hawker Tempest meer dan 150 gevechtsvluchten tegen nazi-Duitsland.

Onderscheiding
Voor zijn inzet tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de oud-vlieger meermaals onderscheiden. Naast 4 Britse onderscheidingen ontving hij ook het Nederlandse Oorlogsherinneringskruis met 2 gespen en 2 dapperheidsonderscheidingen voor zijn moedige optreden: het Kruis van Verdienste en het Vliegerkruis.

Cornfield Range
Aan het einde van de oorlog werd Linzel overgeplaatst naar het Nederlandse 322 Squadron. Vanaf het voorjaar van 1948 werkte hij bij de Jachtvliegschool op de Vliegbasis Twenthe en vloog daarna als vlucht-commandant Gloster Meteor-straaljagers bij het 323 Squadron op de Vliegbasis Leeuwarden. Vanaf begin jaren 50 was hij als vuurleidingsofficier geplaatst op de schietrange Vliehors, Cornfield Range op Vlieland.

Ierland
Majoor-vlieger Linzel bleef tot zijn eervolle ontslag in 1973 vuurleider op de schietrange, waar hij onder Nederlandse en NAVO-vliegers bekendheid genoot onder de bijnaam King of Vlieland. In 1978 verruilde hij het Waddeneiland voor een ander mooi eiland en verhuisde hij naar Zuid-Ierland, waar hij zich met zijn gezin vestigde in Glengarriff. Hij zou daar meer dan 40 jaar blijven wonen.

Oud-oorlogsvlieger Linzel (103) overleden (Foto: Defensie)
Oud-oorlogsvlieger Linzel (103) overleden (Foto: Defensie)