'Moslimpolitie' steekt kop op in Verenigde Staten

Ze zijn geen politie en willen ook geen burgerwacht genoemd worden, maar de 'moslimpolitie' die sinds begin 2019 in de New Yorkse wijk Brooklyn de wacht houdt, wil met de politie samenwerken om hun buurt vooral moslimvriendelijker te maken.


Moslimpolitie in Brooklyn, NY (Bron: Youtube)

De Muslim Community Patrol (MCP) is opgericht door een immigrant uit Jemen en bestaat inmiddels uit dertig leden die samen de ogen en oren van de moslimgemeenschap in Brooklyn wil zijn. Met hun uniformen en herkenbare wagens inclusief sirenes en zwaailicht lijken de leden makkelijk te verwarren voor politie, maar deze mannen dragen geen wapens en hebben ook geen politiebevoegdheden. De vrijwilligers zijn gewapend met een telefoon en zullen de politie oproepen als daar reden toe is.

De MCP is opgericht na een groei van 'islamophobia' in de Verenigde Staten, maar de groep doet meer dan alleen maar patrouilleren. De leden zorgen ook voor geestelijke hulp, hulp aan de daklozen en doen mee aan gemeenschapsprojecten.

Bewoners in Brooklyn zijn verdeeld over deze 'moslimpolitie', sommigen zijn voorzichtig positief, anderen zijn ronduit negatief over het initiatief van de groep moslims.