Gevechten Gaza en IsraŽl laaien op

De afgelopen dagen is de strijd tussen Palestijnse militanten in Gaza en Israël verhevigd. Sinds zaterdag zijn er meer dan 450 raketten op Israël afgevuurd en heeft het Israëlische leger circa 220 doelen in de Gazastrook geraakt, meldt de BBC. Aan Israëlische zijde viel een dode, de eerste sinds 2014, en aan Palestijnse kant negen.

Het geweld komt een maand nadat er onder leiding van Egypte een wapenstilstand werd gesloten, maar volgens Hamas schond Israël afgelopen week de voorwaarden. Zo zou de volgens het bestand uitgebreide zone waarin Palestijnen kunnen vissen weer zijn ingeperkt en werden er grensovergangen gesloten, aldus TRT. Israël zegt dat de beperkingen nodig zijn om te verhinderen dat er wapens in Gaza terechtkomen.

Vrijdag protesteerden Palestijnen bij de grens, en werden twee Israëlische soldaten door kogels geraakt. Hierop sloot Israël de grens volledig. Vanaf zaterdag werden er vervolgens raketten vanuit Gaza afgeschoten, waarvan het Israëlische leger de meeste kon onderscheppen. Het kon echter niet voorkomen dat er een dode en een gewonde vielen bij twee inslagen aan de Israëlische kust, zo'n tien kilometer ten noorden van Gaza.

Ingestort
Israël heeft gereageerd met luchtaanvallen en beschietingen tegen Hamas en aanverwante militante groepen. Die gaan vermoedelijk het hele weekeind door. Volgens Hamas zijn er al verschillende appartementencomplexen door ingestort. Ook zouden een moeder en baby zijn omgekomen, maar Israël vermoedt dat dit zou kunnen komen door een defecte Palestijnse raket.

Volgens TRT is Hamasleider Yayha Sinwar momenteel in Caïro om met de Egyptenaren te proberen de wapenstilstand te redden. Daar zou ook de VN bij betrokken zijn, maar tot dusver zou er nog geen zicht zijn op een oplossing.

Turkije noemt de Israëlische vergelding willekeurig en disproportioneel. In een van de getroffen gebouwen zit het Turkse persbureau Anadolu. Het land roept de internationale gemeenschap op de spanningen in de regio te helpen verminderen. Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zegt evenwel dat Israël het recht heeft om zich te verdedigen.