Otten weg vanwege betaling aan zichzelf

Tweede man van het Forum voor Democratie Henk Otten moest weg als penningmeester van de partij vanwege een betaling van ruim dertigduizend euro aan zijn eigen adviesbureau. Dat hebben bronnen tegen het NRC gezegd. Otten heeft het geld weliswaar teruggestort maar vindt dat hij er wel recht op heeft. Ondertussen staat hij ook onder druk om op te stappen als bestuurslid.

Otten zit samen met samen met Thierry Baudet en Rob Rooken in het partijbestuur. De andere twee zijn volgens de NRC-bronnen al een tijdje bezig te proberen Otten daaruit weg te krijgen. Maar Otten weigert op te stappen. Wel ging hij akkoord met het neerleggen van de functie van peningmeester.

De betaling van eerder dit jaar werd in de boekhouding ontdekt. Otten stortte het geld terug omdat hij het zonder toestemming had overgemaakt. Hij zegt zelf tegen het NRC dat het "een vergoeding was voor bovenmatige uren" voor onder meer fondsen- en ledenwerving en campagneplanning. Volgens Otten was de overboeking "een slordige omgang met de interne governance", en wil hij dat het bestuur de betaling alsnog goedkeurt.

Maar daar zouden Baudet en Rooken niets van willen weten. Zij willen dat Otten tevens zijn functie van bestuurslid neerlegt.

Statuten
Otten, FVD-medeoprichter en beoogd Eerste Kamer-fractievoorzitter, wijst er echter op dat alleen de algemene ledenvergadering een bestuurslid de wacht kan aanzeggen. In de statuten, overigens door hemzelf opgesteld, staat dat er een tweederde meerderheid nodig is bij een vergadering waarbij tweederde van de leden aanwezig is. Er zouden momenteel zo'n zestienduizend stemmen nodig zijn om Otten het bestuur uit te zetten. Hij zou wel bereid zijn die statuten aan te laten passen.

Stoppen als penningmeester vond Otten niet zo erg. "Het was te veel werk om in je eentje te doen", zegt hij. "Ik denk dat het essentieel is voor de partij dat ik in het bestuur blijf", voegt hij er echter aan toe. Daarmee doelt de tweede man vermoedelijk op de partijlijn. Hij liet zich onlangs kritisch uit over Baudet, die zich teveel op radicaal-rechtse kiezers zou richten. Otten wil dat FVD een "nuchtere, oplossingsgerichte" partij wordt.

Update 18.50 uur
De partij heeft naar aanleiding van de berichtgeving in de media een persbericht online gezet waarin het de oproep aan Otten om zijn bestuursfunctie neer te leggen bevestigt. FVD spreekt van een "greep in de kas", en zegt dat er nog onderzoek loopt naar de boekhouding.

"Wij betreuren het dat Henk Otten de ernst van zijn vergrijp niet inziet, de affaire niet intern heeft willen oplossen en in de pers doet alsof er sprake is van een politieke richtingenstrijd binnen de partij om zo de aandacht af te leiden", aldus de partij. De ontstane vertrouwensbreuk zou het voor het bestuur lastig maken zich op zijn kerntaak te richten, vooral gezien de groei die de partij doormaakt.

Update 20.50 uur
Otten heeft besloten de eer aan zichzelf te houden. Hij laat in een tweet weten terug te zullen treden als bestuurslid, maar zegt er wel bij dat Baudet en Theo Hiddema volgens hem uit eigenbelang karaktermoord op hem plegen. Hij zou later nog uitgebreid zijn zegje willen doen.