Automobilisten en fietsers in Amsterdam kwaad op snorfietsers: 'Heel gevaarlijk'

Twee weken na de verbanning van de scooter naar de rijbaan is er nog steeds veel onduidelijkheid onder snorfietsers waar ze wel en niet mogen rijden. Ook fietsers weten vaak niet precies hoe het zit. En auto's moeten op hun beurt nog wennen aan het langzame verkeer. Het leidt regelmatig tot grote irritatie onder weggebruikers.

Met Anouar Miljkovic rijden we vandaag op zijn snorscooter door de stad. Er wordt regelmatig hard getoeterd en we worden hier en daar rakelings ingehaald door snel rijdende en boze automobilisten. "Dit komt dagelijks veel voor", zegt Anouar. "Heel gevaarlijk. Ik zou als automobilist ook ongeduldig zijn, maar nooit zo hard dicht langs de scooters rijden om ze in te halen."

Veel irritatie
Auto's zijn geïrriteerd door snorscooters, maar snorscooters worden weer belaagd door fietsers zeggen de weggebruikers. Scooterhandelaar Dennis Sluimer kan er over meepraten. Hij kreeg de afgelopen twee weken niet bepaald juichende snorfietsers in zijn zaak.

Ook Maura Wesseling ruilt vandaag haar snorscooter in voor een bromscooter, zodat ze niet 25 maar 45 kilometer per uur kan rijden. Ze is de gevaarlijke situatie op de weg zat. "Vlak langs je rijden of bumperkleven, heel eng. En stel dat ik val dan lig ik meteen onder een auto, dat is een heel naar gevoel. Dus ik wil ook 50 kunnen rijden dan maar."

'Rot op van dit fietspad'
Scooterhandelaar Dennis Sluimer wijt de irritatie ook aan het feit dat de regels niet duidelijk zijn. Zowel bij de snorsfietsers als bij de fietsers. "De gemeente heeft het ook niet duidelijk uitgelegd in de basis", zegt Dennis. Hij doelt op de kaart die als folder door de gemeente is verspreid aan snorfietsers.

In werkelijkheid is de situatie veel complexer, zoals sinds kort pas te zien is op de site van de gemeente. Daardoor weten veel weggebruikers niet hoe het zit. Dennis: "Fietsers snappen niet dat scooters ook op veel fietspaden wél mogen rijden en ze belagen scooters zo van: 'rot op van dit fietspad'." Volgens Dennis is het bij veel weggebruikers niet bekend dat snorscooters nog wel op de niet-vrijliggende fietspaden mogen rijden.

'Ook positieve reacties'
Maar volgens Teeja Arissen van de Fietsersbond, die juist veel positieve reacties krijgt, is er niet alleen irritatie vanwege onduidelijkheid. "Veel fietsers zijn heel boos want de snorfietsers houden zich nog steeds niet aan de regels en als er iets van wordt gezegd, worden de snorfietsers heel fel."

De gemeente erkent dat weggebruikers moeten wennen, maar vindt dat het de laatste dagen beter gaat. De komende weken worden er dagelijks 54 verkeersregelaars ingezet ter ondersteuning. Ook worden er extra borden en wegmarkeringen geplaatst waar dat nodig is.