Van der Poel wint op sensationele wijze Amstel Gold Race

Mathieu van der Poel heeft op weergaloze wijze de Amstel Gold Race gewonnen. De Nederlander leek geslagen, maar kwam in de laatste honderden meters terug en won vervolgens de sprint van een kleine kopgroep. 

Van der Poel opende op ruim veertig kilometer van de streep de finale. De Nederlands kampioen trok ten aanval en kreeg Gorka Izagirre met zich mee. Izagirre was vooral als waakhond meegestuurd en nam ook niet over bij Van der Poel, waardoor de aanval al snel eindigde. 

Nadat de Spaanse en Nederlandse kampioen vlak voor de Eyserbosweg teruggepakt werden, ging juist op dat moment Julian Alaphilippe in de aanval. De Fransman en één van de topfavorieten van deze Amstel Gold Race, trok een mooi gat en alleen Jakob Fuglsang kon naar de renner van Deceuninck - Quick Step toerijden. Michal Kwiatkowski en Matteo Trentin zaten er niet ver achter, maar door de goede samenwerking vooraan bleef Kwiatkowski samen met Trentin steeds hangen op twintig seconden. 

Vlak voor het opdraaien van de Cauberg leken Kwiatkowski en Trentin toch de aansluiting te maken, maar op dat moment versnelde Fuglsang vooraan, waardoor het gat weer werd opgetrokken naar de twintig seconden. Het achtervolgende peloton was op vijftig seconden en daar leek de samenwerking niet optimaal, zodat het er op leek dat de winnaar vooraan zat.

Enkele eenlingen probeerden het: Maximilian Schachmann sprong in zijn eentje weg, Bauke Mollema en Simon Clarke gingen met zijn tweeën er achteraan. Later maakte Van der Poel ook de sprong naar Schachmann toe, met nog enkele renners in zijn gezelschap. Daar was de samenwerking wel goed en ze zouden snel inlopen op Kwiatkowski en Trentin. Dat liet de Pool niet toe en sprong daarop alleen weg, en doordat Alaphilippe en Fuglsang naar elkaar keken kwam hij in de laatste kilometer bij het duo.

Kwiatkowski zette nog wel door, maar de groep Van der Poel was niet groot meer daarachter. Het was de Nederlands kampioen die vervolgens het gat dicht knalde in de laatste 500 meter en hij was nog sterk genoeg om ook de sprint te winnen, voor Clarke. Fuglsang mocht nog wel mee op het podium door als derde te eindigen, voor Alaphilippe.

Van der Poel wint op sensationele wijze Amstel Gold Race (Pro Shots / George Deswijzen)
Van der Poel wint op sensationele wijze Amstel Gold Race (Pro Shots / George Deswijzen)