Teleurgestelde examenkandidaten: 'Hier worden wij alleen maar rebelser van'

Nadat een examenstunt op het Amstelveen College vanmorgen volledig uit de hand dreigde te lopen, heeft de school besloten de deuren de hele dag dicht te houden. Tot grote teleurstelling van de leerlingen, die naar eigen zeggen geen kwaad in de zin hadden en "gewoon een leuk feestje wilden vieren". Desondanks verzamelde een grote groep alsnog voor de school. Hierbij is een scholier opgepakt.

De leerlingen van de middelbare school zijn niet te spreken over de beslissing om de hele dag af te blazen. "Ik heb een heel goed woordje voor de schoolleiding: 'Doe niet zo van 'we kappen het nu af', want dat is voor ons niet leuk. En daar worden wij alleen maar rebelser van, ze maken het alleen maar erger zo."

Rector Anke de Peuter vertelt dat ze de afgelopen dagen veel signalen kregen dat jongens en meiden, van zowel binnen als van buiten de school, het feestje ernstig wilden verstoren. "Denk aan oproepen via social media om vuurwerk mee te nemen en, zoals ze dat noemden, zwaar te gaan rellen." Vandaar dat er ook beveiliging werd ingezet.

Waakhonden
Honderdvijftig boze leerlingen zijn vanmorgen, weliswaar vrolijk verkleed, alsnog naar school gekomen. Bij aankomst bleken er allemaal waakhonden te zijn. "Een beetje angstaanjagend als je zo'n hond ziet, best een beetje eng."

Daar is De Peuter het wel mee eens. "Het is wel een beetje afschrikken die honden, maar het is echt bedoeld voor de veiligheid van iedereen. Dat geldt zowel voor de leerlingen, als de medewerkers van de school."

'Anderen hebben het verpest'
Maar volgens de examenkandidaten wilden zij gewoon gewoon een leuk feestje houden. "Andere jongens en meiden hebben het gewoon verpest voor ons", zegt een van hen. Een andere leerling bevestigt: "Wij hebben helemaal niks bij ons. Het ergste is wat vuurwerk, wat rook, verder helemaal niks."

Aanhouding
Toch is het niet geheel vlekkeloos verlopen. Tijdens de bijeenkomst is één scholier opgepakt voor het beledigen en het spugen op een handhaver, zo meldt de politie.

Ondanks de leerlingen best kunnen begrijpen dat de school hun veiligheid wil garanderen, is iedereen erg teleurgesteld dat hun examenstunt zo moet verlopen. "Wij vinden het heel jammer. We gaan nu hier met z'n allen een feestje bouwen, want daar zijn we wel goed in, dat komt wel goed."