'We leven waarschijnlijk in computersimulatie'

Het is een steeds vaker geopperde hypothese: we leven met z'n allen in een computersimulatie. Onder meer Elon Musk heeft al eens gezegd dit als waarschijnlijk te zien en MIT-computerwetenschapper Rizwan Virk lijkt zich ook achter het idee te scharen.

De hypothese is grotendeels gebaseerd op de enorme vooruitgang in technologie. Of, zoals Musk het eens uitlegde: "Veertig jaar geleden hadden we Pong, twee rechthoekjes en een punt. Nu hebben we enorm realistische 3D-simulaties die dagelijks door miljoenen mensen op aarde gespeeld worden."

Virk onderzocht de theorie voor zijn nieuwe boek en wijst ook op een stukje statistiek, waar Oxford-professor Nick Bostrom in 2003 al eens mee kwam. Een samenleving zal volgens hem op een bepaald moment zogenaamde 'vooroudersimulaties' genereren, met op elke server miljoenen of triljoenen 'wezens'.

Zo ontstaan er zoveel gesimuleerde wezens, dat het aantal biologische wezens sterk in de minderheid komt. "Als één samenleving ooit begint met zullke simulaties, is het waarschijnlijker dat je een gesimuleerd wezen bent, want daar zijn er veel meer van", zegt Virk.

Natuurlijk is de vraag waarom een samenleving met zo'n simulatie op de proppen zou komen: "Mogelijk willen ze weten hoe het gaat als een samenleving zelf keuzes kan maken. Vernietigen we onszelf, ontwikkelen we kernwapens? Maken we misschien zelfs onze eigen simulatie?"

Een uitgebreidere uitleg is onder meer hier te vinden, maar de conclusie van Virk kunnen we wel verraden: "Ik denk dat het waarschijnlijker is dat we wél een simulatie zijn dan dat we dat niet zijn", aldus de wetenschapper, die de kans op '50 tot 100 procent' schat.