Celstraf geŰist tegen 23-jarige uitreizigster

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft woensdag bij de rechtbank Rotterdam een gevangenisstraf van 30 maanden geëist tegen een 23-jarige vrouw die in 2016 haar man achterna reisde naar het kalifaat van IS in Syrië.

De vrouw stond terecht voor deelname aan een terroristische organisatie en het voorbereiden van terroristische misdrijven. Tien maanden van de geëiste straf mag van het OM voorwaardelijk worden opgelegd.

De vader van de vrouw uit Rotterdam deed in 2016 aangifte van vermissing van zijn dochter. Zij was van een vlotte meid die moderne kleding droeg geradicaliseerd en steeds extremer geworden in haar beleving van de islam. Ook was zij islamitisch getrouwd met een man die zij pas heel kort kende.

In Syrië kreeg haar man een militaire training en liep in Raqqa wacht in de frontlinie. Hij kwam in 2017 om bij een bombardement. In het gezelschap van drie Duitse vrouwen is de Nederlandse uiteindelijk in een Koerdisch kamp terecht gekomen. Haar vader zag vorig jaar zomer kans zijn enige kind met haar pasgeboren baby uit het noorden van Syrië weg te halen.

De officier van justitie van het Landelijk Parket benadrukte op de terechtzitting dat de vrouw zich willens en wetens heeft aangesloten bij IS. Toen zij vertrok naar Syrië was al lang en breed bekend welke gruwweldaden door IS werden begaan. Zij ondersteunde haar man door voor hem te koken en deelde voedsel uit aan andere IS-strijders.

Aan de strafeis verbond de officier van justitie een proeftijd van drie jaar en een aantal bijzondere voorwaarden, waaronder een meldplicht.