'Oude Disney-films racistisch en gevaarlijk'

Disneyfilms, al decennia kijken miljoenen kinderen op de wereld ze. Zo'n goed plan is dat echter niet, want vooral de oudere films zijn racistisch en gevaarlijk, zo beweren althans twee Britse universiteitsdocenten.

Victoria Cann van de universiteit van East Anglia in Norwich begint bijvoorbeeld over Belle en het Beest: "Een klassiek geval van het stockholmsyndroom", zegt ze, doelend op een verschijnsel waarbij een gegijzelde sympathie krijgt voor de gijzelnemer.

"De hele film lang lijkt het Beest elk moment geweld te kunnen gebruiken, daarnaast geeft de film de indruk dat een vrouw een gewelddadige partner met lang genoeg volhouden kan veranderen. Uiteindelijk verandert hij in een blonde, blanke man en 'dus' lijkt het alsnog ze nog lang en gelukkig leven, want bedreigend kan hij niet meer zijn", aldus Cann.

Ook over Aladdin is ze niet zo gelukkig: "De goede personages zijn allemaal blank, zelfs Aladdin", beweert Cann, hoewel dat bij het bekijken van de film te betwijfelen valt. "Alle slechte personages zijn zwart, een techniek die we ook bij De Leeuwenkoning zien: de slechte Scar is veel donkerder dan de rest", doelend op de lamleeuw die Mufasa naar zijn dood joeg.

Ook Laura Coffey-Glover van de Nottingham Trent Universiteit ziet flink wat minpunten. Sneeuwwitje schept bijvoorbeeld onrealistische verwachtingen voor jonge meisjes: "Blijf lang genoeg hulpeloos wachten op het prins op het witte paard", zou de boodschap zijn. De flinterdunne taille van Doornroosje werkt anorexia in de hand en zowel zij als Sneeuwwitje worden al slapend gekust.

Gelukkig is er ook nog goed nieuws, zoals dat hoort bij Disney: in een recente film als Frozen staan thema's als vriendschap, loyaliteit en feminisme centraal, dus daar is volgens de docentes niks mis mee.