'No-deal Brexit niet zo erg'

Volgens de Conservatieve fractieleider Andrea Leadsom is een no-deal Brexit lang niet zo erg als veel mensen denken. Dat zei ze zondag tegen Andrew Marr van de BBC. Omdat gesprekken tussen premier Theresa May en de Labour-oppositie niets op lijken te leveren kan ze woensdag waarschijnlijk niet met een uitgewerkt plan naar de EU-top. Daardoor is de kans aanwezig dat de Britten geen uitstel krijgen van de vrijdag op handen zijnde Brexit.

Labour wil een permanente douane-unie met de EU, maar dat zou geen echte Brexit zijn omdat de Britten daarmee geen onafhankelijk handelsbeleid kunnen volgen, aldus Leadsom. De fractieleider zegt dat May alleen akkoord gaat met plannen "die neerkomen op Brexit".

Volgens haar kan het Verenigd Koninkrijk prima zonder deal de EU uit. "Het is lang niet zo grimmig als velen zeggen. De overheid heeft het fantastisch gedaan door te zorgen dat we de problemen minimaliseren. Ik pleit er niet voor, maar het is allemaal lang niet zo erg als mensen denken."

Als de Conservatieven en Labour er inderdaad niet uitkomen, dan wil de premier een serie bindende stemmingen in het Lagerhuis houden over verschillende opties. En als parlementsvoorzitter John Bercow het toestaat, is haar al driemaal verworpen exitdeal vermoedelijk een van die opties.

Zoals te verwachten voelt Leadsom ook niet voor een nieuw referendum wat veel Labourleden willen. Volgens haar is er geen reden om aan te nemen dat het parlement daarna ineens wel met de Brexit akkoord zou gaan. Maar de voorstanders zeggen dat de Brexit automatisch een feit moet zijn bij een nieuwe Leave-overwinning.

Er wordt overigens gespeculeerd dat als het land komende week echt op de rand van no-deal terechtkomt en alle alternatieven worden verworpen, het Lagerhuis dan desnoods zou kunnen stemmen om Artikel 50 in te trekken en de Brexit af te blazen. En dan zouden de rapen dus echt gaar zijn.