VOC CafÚ de Schreierstoren laat VOC vallen

Op de Prins Hendrikkade in Amsterdam zit sinds 1995 VOC Café de Schreierstoren gevestigd. Echter, een paar malloten waren van mening dat ze de eigenaren, met name via email maar ook op de Facebookpagina van het bedrijf, vanwege de verwijzing naar de VOC, moesten bedreigen. Zo werd er onder meer geschreven: "Burn the place down". Daar zijn de eigenaren behoorlijk van geschrokken. 

Geschiedenis Schreierstoren
De toren werd gebouwd rond 1487 op de hoek van het IJ en de oostkant van de stad, en is de enige bewaard gebleven verdedigingstoren van Amsterdam. 

De toren heette vroeger de Schrayershoucktoren omdat de stadsmuur hier een scherpe hoek maakte (van schray = "scherp"). De huidige naam zou de toren hebben gekregen omdat hij op de plaats stond waar in de tijd van de VOC vrouwen afscheid namen van hun mannen voordat die op reis gingen.

In de noordoostelijke muur werd in september 1927 een plaquette aangebracht ter herinnering aan het feit dat Henry Hudson op 4 april 1609 hiervandaan naar de Nieuwe Wereld vertrok om in opdracht van de VOC een westelijke doorvaart naar Indië te vinden. De plaquette was een initiatief van The Greenwich Village Historical Society uit New York.

(tekst gaat verder onder de foto)
VOC Café de Schreierstoren laat VOC vallen  (Foto: FOK!)
VOC Café de Schreierstoren laat VOC vallen (Foto: FOK!)

Slavernij
Eigenaar Sebastiaan Povsé verwijst naar deze Henry Hudson tegenover het Parool: "Onze zaak  heet VOC Café omdat van hier Henry Hudson naar Manhattan reisde. Die reis van Hudson was heel vroeg in de zeventiende eeuw, van slavernij was nog geen sprake."

Sebastiaan en Amber willen weer rustig kunnen slapen, zo vertellen ze tegenover het Parool. Daarom hebben ze besloten om het voorvoegsel VOC te laten vallen in de bedrijfsnaam. Daarvoor moet wel alle marketing en reclame worden aangepast, en dat kost enige tijd zo laat Sebastiaan weten. 

Zo zullen er flink wat bierglazen vervangen moeten worden, daar die speciaal voor de Schreierstoren zijn ontworpen. Ook de menukaarten moeten opnieuw gedrukt worden, en er zal een nieuw raam moeten worden geplaatst, aangezien het VOC logo ook in één van de ramen is verwerkt. 

Wisselende reacties
Het personeel krijgt wisselende reacties van de klandizie. Over het algemeen zijn die wel positief, al zijn er ook geluiden te horen dat men de naamsverandering 'belachelijk' vindt. 

VOC Café de Schreierstoren laat VOC vallen  (Foto: FOK!)
VOC Café de Schreierstoren laat VOC vallen (Foto: FOK!)