Alle Brexit-alternatieven weggestemd

De Britse Labourpartij roept zijn parlementsleden op om voor een plan te stemmen waarmee het land een Noorwegen-achtige relatie met de Europese Unie zou hebben. Later wordt er over verschillende alternatieve Brexitplannen gestemd, waaronder een douane-unie. Handelsminister Liam Fox noemt dat laatste echter al "Brexit-verraad".

Het door Labour gesteunde plan staat bekend als 'Gemeenschappelijke Markt 2.0', en zou betekenen dat het Verenigd Koninkrijk zich feitelijk alleen uit de politieke instanties van de EU terugtrekt. Belangrijkste is dat er in dat geval vrij verkeer van personen blijft bestaan, waar premier Theresa May fel op tegen is. Ook een douane-unie is voor de regering niet acceptabel, omdat het land zijn eigen handelsdeals wil kunnen sluiten.

Mays gedoogpartner de Noord-Ierse DUP blijft zich ondertussen tegen haar EU-exitdeal verzetten, omdat die een aparte status voor Noord-Ierland in zou kunnen houden. Na de stemming van maandagavond over de Brexit-alternatieven overweegt May de deal nog een vierde keer aan het Lagerhuis voor te leggen. Maar DUP-vicevoorzitter Nigel Dodds zegt dat zijn partij liever in de EU blijft dan te riskeren dat er een andere status voor Noord-Ierland komt. "Zo belangrijk vinden wij de unie met Groot-Brittannië", aldus Dodds.

Update 19.13 uur
Lagerhuisvoorzitter John Bercow heeft de onderstaande vier moties geselecteerd.

Motie C van Conservatief Ken Clarke, die stelt dat het Verenigd Koninkrijk een permanente douane-unie met de EU moet aangaan, motie D van Conservatief Nick Boles dat bovengenoemde 'Gemeenschappelijke Markt 2.0' inhoudt, motie E van Labourleden Peter Kyle en Phil Wilson wat iedere Brexitdeal onderhavig maakt aan een referendum, en motie G van SNP-lid Joanna Cherry, waarmee het Lagerhuis door Artikel 50 in te trekken een no-deal Brexit kan voorkomen.

Er wordt vanaf 21.00 uur Nederlandse tijd over gestemd.

Update 23.10 uur
Net als vorige week heeft het Lagerhuis alle alternatieven weggestemd. De precieze uitslagen zijn nog niet binnen, maar de BBC weet al te melden dat motie D, die van een douane-unie, opnieuw met een handvol stemmen verschil dichtbij kwam. De motie werd met een marge van drie stemmen verworpen.

Update 23.25 uur
Motie C over de douane-unie is met 276 tegen 273 stemmen verworpen, motie D over de gemeenschappelijke markt met 282 tegen 261, en motie E over een referendum met 292 tegen 280 stemmen. Laatstgenoemde kreeg de meeste voorstemmen. Motie G tenslotte, om het parlement de opperste macht te geven om een no-deal Brexit te voorkomen, werd met de grootste marge verworpen. Er stemden 292 leden tegen en slechts 191 voor.

Voor de regering is de avond opnieuw een overwinning, voor zover je daarvan gezien de huidige politieke crisis nog kunt spreken. Naar verluidt wil premier May het Lagerhuis woensdag de volgende keuze voorleggen: haar exitdeal, of nieuwe verkiezingen. Daarmee wil ze het mes op de keel zetten van de rebellen in haar eigen partij, die er beroerder voor zou staan dan de Labour-oppositie.