OM eist celstraffen voor criminele jeugdbende

Het Openbaar Ministerie (OM) Oost-Nederland heeft gevangenisstraffen geëist van 24 maanden (waarvan zes maanden voorwaardelijk) en van zes maanden tegen twee 20-jarige mannen uit Doetinchem. Volgens het OM vormden ze samen met andere jongeren een criminele jeugdgroep die zich in wisselende samenstelling bezighield met onder meer intimidatie, mishandeling en afpersing.

De groep zou mensen hebben gedwongen tot aankoop en daarna afgifte van telefoons en het afsluiten van telefoonabonnementen. Ze hebben daarbij vooral slachtoffers gemaakt onder kwetsbare jongeren, volgens de officier.

“De verdachten hebben zich gedurende langere periode laten gelden op een manier die niet thuishoort in deze maatschappij”, stelde de officier tijdens de zitting. Ze sprak over zeer ernstige praktijken. Instanties hebben geprobeerd de overlast in te perken. Zo legde de gemeente (bestuurlijke) gebiedsverboden op aan een aantal verdachten. In februari 2018 is een strafrechtelijk onderzoek van start gegaan. Dat resulteerde in juni 2018 in twaalf aanhoudingen.

De twee mannen die woensdag als eersten terecht stonden, hebben volgens de officier in november 2017 op gewelddadige wijze bij iemand een portemonnee en geld (1100 euro) afhandig gemaakt. Ze hebben het slachtoffer daarbij geduwd, geslagen en geschopt. Eén van de verdachten hoorde voor dit feit een gevangenisstraf van 6 maanden tegen zich eisen.

De andere verdachte zou zich daarnaast schuldig hebben gemaakt aan afpersing en dwang. Hij zou meerdere jongeren hebben meegenomen naar winkels, ze hebben gedwongen tot aankoop en daarna afgifte van telefoontoestellen. Ook zou hij zijn slachtoffers telefoonabonnementen hebben laten afsluiten. Hij hield ze voor dat ze er geld mee konden verdienen.

Deze verdachte heeft volgens de officier mensen voor zijn karretje gespannen om er zelf financieel beter van te worden. Hij heeft ze gedwongen dingen te doen die ze niet wilden, maar waaraan zij door de druk geen weerstand konden bieden. De verdachte is daarmee in haar ogen ver over grenzen heengegaan. Zelf heeft hij verklaard dat ook hij bang was, voor de jongens die hem afpersten. Tegen deze verdachte is een gevangenisstraf van 24 maanden, waarvan zes maanden voorwaardelijk, geëist, met een proeftijd van drie jaar.

Donderdag 28 maart en vrijdag 29 maart staan nog vier jongeren uit Doetinchem terecht, in de leeftijd van 17 tot en met 22 jaar. Zij worden onder meer verdacht van zware mishandeling, afpersing en bezit van cocaïne en hennep. In totaal heeft de rechtbank Zutphen drie zittingsdagen uitgetrokken voor deze rechtszaak.