EU stopt voorlopig met redden vluchtelingen Middellandse Zee

Vluchtelingen die ronddobberen op de Middellandse Zee hebben vanaf 1 april pech. De EU is van plan om voorlopig te stoppen met het redden van vluchtelingen. Het besluit moet nog wel door de lidstaten goedgekeurd worden. Dat zal naar verwachting vandaag gebeuren. Nederland is niet onverdeeld enthousiast over het stoppen met de patrouilles op zee, en ook Frankrijk heeft z'n twijfels. Toch is de verwachting dat er geen bezwaren meer gemaakt zullen worden omdat de onderhandelingen moeizaam zijn verlopen. 

In december werd operatie Sophia, dat in de zomer van 2015 werd opgezet, nog verlengd ondanks dat Italië al langere tijd van de reddingsmissies af wil. Operatie Sophia moest met name de mensensmokkel verstoren, door boten in beslag te nemen en te vernietigen. Op een gegeven moment kwam daar training van de Libische kustwacht bij, zodat voorkomen kon worden dat vluchtelingen zouden proberen te vertrekken. 

Sophia is ontstaan nadat Italië hun eigen reddingsmissie, Mare Nostrum, niet langer konden bekostigen (de kosten bedroegen 9 miljoen euro per jaar). De Europese Unie besloot toen om bij te springen. De missie wordt overigens niet volledig beëingd: hoewel er geen reddingsboten meer zullen varen, wordt de situatie nog wel vanuit de lucht gemonitord.