De GPS-millenniumbug komt volgende week

Mocht je gebruik maken van ietwat verouderde GPS-navigatie, let dan even op: volgende week in het weekeinde, om precies te zijn in de nacht van 6 op 7 april, is het tijd voor de zogenaamde GPS-omwenteling.

Het is een wat technisch verhaal, waarvan we moeten toegeven dat de precieze details ons even ontgaan, maar het is een beetje vergelijkbaar met de kilometerteller van een oude auto die van 99.999 kilometer op nul springt, maar dan dus in de zogenaamde GPS Week Number Rollover.

De komende 157 jaar zit het allemaal weer snor, de kleinkinderen van de kleinkinderen van onze kleinkinderen mogen zich tegen die tijd weer druk maken om hoe een en ander werkt, als GPS dan nog bestaat natuurlijk.

GPS op smartphones zal in principe niet in de problemen komen. Daar zit software in die vrij modern is en automatisch wordt bijgewerkt, net als het gros van de navigatieapparatuur van de laatste tien jaar.

Als jouw apparaat ouder is doe je er verstandig aan om even bij je fabrikant te informeren, zoals bijvoorbeeld hier op de site van TomTom.