May wil Brexitstemming weer uitstellen

De Noord-Ierse DUP, gedoogpartner van de Britse regering, zegt dat premier May het land vernedert met het Brexit-uitstelakkoord van donderdag. Volgens de unionisten had ze "de duidelijke verdeeldheid" tussen EU-lidstaten moeten uitbuiten om de exitdeal te veranderen. Maar ze ging akkoord met voorwaardelijk uitstel tot 22 mei. De onvrede bij de DUP lijkt nu aanleiding voor May om de parlementaire stemming opnieuw uit te stellen.

Die exitdeal is al tweemaal verworpen en zou volgende week voor de derde keer in stemming moeten worden gebracht. Maar de DUP is ongelukkig met de vangnetregeling om de Ierse grens open te houden en eist garanties dat Noord-Ierland te allen tijde hetzelfde wordt behandeld als de rest van het Verenigd Koninkrijk.

De tien stemmen die de DUP kan leveren zijn cruciaal voor aanname van de deal. Zo zei oer-Brexiteer Jacob Rees-Mogg onlangs dat als de DUP voorstemt, hij dat ook doet omdat hij "niet unionistischer dan de DUP" is.

De afgelopen dagen leek de partij zijn standpunten te verzachten, maar dat is dus weer voorbij. Volgens de gedoogpartner heeft het Verenigd Koninkrijk "gecapituleerd voordat het de noodzakelijke wijzigingen had binnengehaald."

"De regering is consistent als het gaat om het sluiten van minderwaardige compromissen zonder dat dit nodig was, terwijl er meer met de EU had kunnen en zou moeten worden onderhandeld", zegt de DUP.

Nieuwe nederlaag
Hiermee stevent May bijna onvermijdelijk op een nieuwe nederlaag af. Vermoedelijk wil de DUP dat de regering de dreiging van een no-deal Brexit dan inzet om meer concessies over de Ierse grens van de EU los te krijgen. Maar de overige EU-lidstaten, en dan met name Ierland, voelen daar niets voor.

Haalt Mays deal het inderdaad niet dan wordt de Brexit tot 12 april uitgesteld. Uiterlijk die datum moeten de Britten dan aangeven of ze nog langer uitstel willen. Zo ja, dan moet het land meedoen aan de Europese verkiezingen.

Update 23.33 uur
Premier May lijkt weinig trek te hebben in nóg een nederlaag. In een brief aan het Lagerhuis zegt ze dat de stemming volgende week mogelijk niet plaatsvindt "indien blijkt dat er onvoldoende steun is."

Volgens May heeft het parlement de keuze uit vier mogelijkheden. Die zijn: Artikel 50 intrekken - wat volgens haar neerkomt op verraad van het referendum uit 2016, zonder deal de EU verlaten, een langer uitstel na 12 april met deelname een de Europese verkiezingen, of de deal alsnog in stemming brengen om de EU op 22 mei te verlaten.

Een nieuw referendum noemt de premier niet. De oppositie zou een amendement overwegen om de exitdeal voorwaardelijk te aanvaarden indien deze in een volksraadpleging wordt voorgelegd.

Mogelijk probeert May de stemming nu op de spits te drijven door deze tot vlak voor 12 april uit te stellen. Komende week zullen Lagerhuisleden echter proberen de parlementaire agenda van de regering over te nemen.