Amsterdams OV ontregeld door plofkraak

Op metrostation Ganzenhoef in Amsterdam Zuidoost heeft vannacht een plofkraak plaatsgevonden. Het openbaar vervoer is hierdoor ontregeld. De plofkraak vond rond 03:30 uur plaats. Een automaat bij de ingang van het metrostation was het doelwit. Het station is zwaar beschadigd. Zo hangen de plafondplaten los en zijn nagenoeg alle ramen beschadigd of gesprongen door de explosie.

Wakker
De knal was in een groot deel van Zuidoost te horen, zo laten bewoners van het stadsdeel aan AT5 weten. "Zelfs in Kraaiennest werd ik wakker van de dreun", zegt een omwonende. De politie laat via Twitter weten dat de twee vermoedelijke daders op een scooter zijn gevlucht. Ze zouden richting Diemen zijn gereden.

Pendelbussen
M53 rijdt alleen tussen Centraal Station - Diemen-Zuid, dat zal nog zeker het grootste deel van de ochtend duren. "De prognose is nu dat de pendelbussen rijden tot 11.00 uur, maar we adviseren reizigers de reisinformatie in de gaten te blijven houden", zegt een woordvoerder van het GVB tegen AT5.

De forensische recherche van de politie heeft urenlang onderzoek gedaan en is rond 07:45 uur vertrokken. Volgens agenten ter plaatse moet nu de schade nog worden opgeruimd. Zo ligt een groot gedeelte van de stoep en het station nog bezaaid met glasscherven. Ook stadsbus 66 rijdt door het incident om.