Veteraan Gruber wint eindelijk weer eens op noordse combinatie

Bernhard Gruber heeft de voorlaatste wedstrijd gewonnen van het World Cup-seizoen op de noordse combinatie. In het Duitse Schonach was de 36-jarige Oostenrijker weer eens de beste, zijn zevende World Cup-zege en zijn eerste in dik drie jaar tijd.

Het schansspringer werd gewonnen door de Japanner Yoshito Watabe, die bij de tien kilometer langlaufen zoals wel vaker niet zo relevant was. Hoe anders was dat voor Jarl Magnus Riiber: de jonge Noorse World Cup-eindwinnaar vertrok 21 seconden na Watabe en werd op zo'n vijftien seconden gevolgd door een paar andere kanshebbers.

In een ietwat troosteloze ambiance - het Zwarte Woud is nogal groen, in plaats van wit en besneeuwd - werd Riiber al snel bijgehaald door drie man: de Duitser Manuel Faisst en het Oostenrijkse duo Gruber en Lukas Greiderer. Die vier bleven ook lange tijd samen, terwijl de Fin Ilkka Herola uit alle macht probeerde om een hele groep achtervolgers mee te krijgen in zijn jacht op de leiders.

Na zeven kilometer moest Faisst afhaken, terwijl de groep van Herola maar niet echt dichterbij kwam. In de slotfase trok Greiderer het tempo vervolgens hard omhoog, waarbij alleen Gruber hem kon volgen. Een geweldige sprint tussen de twee landgenoten leverde winst op voor de veteraan, die Greiderer simpelweg uit wist te putten. De afgehaakte Riiber pakte de laatste podiumplaats.