Tientallen doden aanslag moskeeën in Christchurch

In het Nieuw-Zeelandse Christchurch is vrijdag een aanslag gepleegd op twee moskeeën. Met een vuurwapen werd een bloedbad aangericht, wat in totaal zeker veertig doden tot gevolg had: dertig in één moskee, tien in een andere.

Update 09.09 uur
Mike Bush, de baas van de Nieuw-Zeelandse politie, heeft in een persconferentie laten weten dat het dodental inmiddels is opgelopen tot 49. Ook zei hij dat één van de arrestanten, die een wapen bij zich had, mogelijk slechts in de buurt van de aanslag was en er verder niks mee te maken had. De schutter is aangeklaagd voor moord en zal zaterdagochtend voor de rechter verschijnen.

Update 07.55 uur
Op social media van de schutter, die zichzelf identificeert als een 28-jarige man, stonden foto's van onder meer wapens en munitie. Daarop stond van alles geschreven, zoals namen van slachtoffers van terreuraanslagen - uiteraard alleen in het westen. Ook stonden er historische zaken op, zoals 'Wenen 1683'. Ook leek hij groot fan te zijn van andere moslim- en immigrantenmoordenaars, getuige de aanwezigheid van namen als Alexandre Bissonnette en Luca Traini.

Update 07.35 uur
Premier Ardern heeft bevestigd dat er zeker 40 doden gevallen zijn bij de aanslag, waarvan zij zegt dat deze 'alleen beschreven kan worden als een terreuraanslag'. De doden zijn in twee moskeeën gevallen: dertig in één, tien in de ander.

Update 07.20 uur
In elk geval één schutter heeft zijn aanslag live gestreamed op Facebook, de beelden daarvan hebben zich al flink verspreid over het internet. Op de beelden, waarvan we aanraden dat je het kijken ernaar even achterwege laat, lijkt het alsof de man een spelletje Call of Duty speelt, zonder twijfelen worden tientallen van de honderden moskeebezoekers neergeschoten. Meerdere mensen leken het aanvankelijk te overleven, tot de aanslagpleger terugkeerde en de nog levende slachtoffers executeerde.

De politie in Nieuw-Zeeland heeft moslims in het land aangeraden om even thuis te blijven, terwijl men in Christchurch zelf aan iedereen het advies blijft om binnen te blijven. Er zijn wel in elk geval vier arrestaties - drie mannen en een vrouw - verricht, maar het is nog niet helemaal duidelijk of de aanslag daarmee voorbij is.

Overigens is naar verluidt ook een ellenlang manifest online gezet, in ware Anders Breivik-stijl. De dader of daders zouden een kleine negentig pagina's volgepoept hebben met anti-moslim- en anti-immigratiegedoe. Daarnaast zijn op en rond meerdere auto's, betrokken bij de aanslag, explosieven gevonden. Deze zijn inmiddels onschadelijk gemaakt.

"Meerdere arrestanten hebben ons openlijk verteld dat ze geboren en getogen Australiërs zijn. Uit de ondervraging blijkt dat zij een bepaald gedachtegoed bezitten, wat ik extreem zou noemen, en wat simpelweg geen plaats heeft in Nieuw-Zeeland", aldus premier Jacinda Ardern.