Beto O'Rourke wil president VS worden

Er heeft zich weer een Democratische kandidaat gemeld in de race om het in 2020 tegen de Amerikaanse president Donald Trump op te nemen. Het gaat om de 46-jarige Texaan Beto O'Rourke, die bekendheid verwierf door eind vorig jaar bijna Ted Cruz te verslaan bij de senaatsverkiezingen. Dat O'Rourke überhaupt kans maakte was in het Republikeinse bolwerk Texas een opmerkelijke prestatie.

O'Rourkes strijd tegen Trumps voormalige rivaal leidde dan ook tot de oproep om mee te doen, waarbij ook hielp dat de politicus flink wat campagnegeld had ingezameld. Hij wist via een uitgekiende socialmediacampagne ook jongeren en minderheden naar het stemhokje te krijgen.

Eerder stelde de inmiddels 77-jarige Bernie Sanders, die in 2016 de voorverkiezingen van Hillary Clinton verloor, zich al kandidaat. Hij werd onder meer voorgegaan door twee vrouwelijke senatoren, Trumps favoriete boksbal Elizabeth Warren, en Kamala Harris.

Terwijl Sanders en Warren zich aan de linkerzijde van het spectrum profileren, zitten Harris en O'Rourke meer in het politieke midden. Zo zijn ze voorstander van mildere drugswetgeving maar ook belastingverlaging voor de middenklasse. O'Rourke is voor aanscherping van de wapenwetgeving, maar zou daarin minder ver willen gaan dan Harris, en zegt respect te hebben voor de Amerikaanse cultuur van wapenbezit.

Bookmakers
Momenteel geven de bookmakers Sanders, Harris en O'Rourke ongeveer evenveel kans op de nominatie, allemaal zo rond de zeventien procent. O'Rourke heeft die positie echter te danken aan de bekendmaking van zijn kandidatuur; vier weken geleden zat hij onder de drie procent. Hetzelde geldt voor Sanders, die voor zijn aankondiging op vijf procent zat.

Anders is dit voor voormalig vicepresident Joe Biden, die door de wedkantoren ook rond de zeventien procent kans wordt toegedicht. Daar zat hij vier weken geleden ook, maar Biden had en heeft zich nog geen kandidaat gesteld. Dit overweegt hij wel. Dat wekt dus de verwachting dat indien hij dit doet, Biden met stip frontrunner zou zijn.

De kandidatuur van Warren wordt met minder dan vijf procent overigens niet erg kansrijk geacht. In totaal hebben zich tot dusver dertien personen kandidaat gesteld. De voorverkiezingen beginnen op 3 februari 2020.