EASA sluit Europees luchtruim voor rampboeing 737 MAX

Steeds meer landen sluiten hun luchtruim voor de Boeing 737 MAX, onder die landen schaart Nederland zich vandaag ook. 

Dat heeft minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur bepaald. Dat gebeurde op advies van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT). Nederland is niet het enige land dat de toestellen voorlopig aan de grond houdt. Ook Duitsland, Frankrijk en het VK laten het toestel niet meer toe in hun luchtruim. Ook niet-Europese landen als China, Indonesië, Australië, Singapore en Zuid-Korea weigeren het toestel nog langer toe te laten.

Ondertussen weigert Boeing om iets te doen aan de situatie. Het bedrijf gelooft nog steeds dat het toestel, waarvan recent de tweede neerstortte, veilig is. Het wordt daarin gesteund door de Amerikaanse toezichthouder FAA. 

Het enige Nederlandse bedrijf dat met de 737 MAX vliegt, TUI, had al voor de aankondiging van minister van Nieuwenhuizen besloten voorlopig niet meer te vliegen met de toestellen.

Update 19:37 uur
Minister Cora van Nieuwenhuizen (IenW) heeft vandaag besloten dat het Nederlandse luchtruim gesloten wordt voor de Boeing toestellen van het type 737 MAX. De regeling gaat vanavond in vanaf 20.00 uur lokale tijd en geldt voor onbepaalde tijd. Dit besluit de minister op advies van de Nederlandse luchtvaartautoriteit (Inspectie Leefomgeving en Transport ILT) en de Europese luchtvaartautoriteit EASA. EASA heeft vanavond aangekondigd om alle operaties met de Boeing toestellen in Europa te schorsen.

De sluiting van het luchtruim betreft de Boeing 737-8 MAX en 737-9 MAX. De luchtruimsluiting geldt voor bestemmingen naar of vertrek vanuit Nederland als eventueel overvliegend luchtverkeer. EASA is tot het besluit gekomen om de veiligheid van de passagiers te verzekeren.

In Nederland heeft luchtvaartmaatschappij TUI 3 Boeings van dit type in gebruik. De ILT heeft van TUI begrepen dat een toestel al op Schiphol aan de grond staat. De twee toestellen die vanavond naar Nederland onderweg zijn, wijken, volgens TUI, uit naar een Zuid-Europese luchthaven, zodat de toestellen voor acht uur zijn geland. Volgens LVNL zijn er geen andere toestellen van dit 737 type Boeings onderweg naar een Nederlandse luchthaven.