Honderden doden door mazelen in Filipijnen

De mazelenuitbraak op de Filipijnen heeft al aan 261 mensen het leven gekost, onder wie veel kinderen. Daarmee heeft de ziekte dit jaar al meer dodelijke slachtoffers gemaakt dan in heel 2018 toen er 202 doden vielen. Intussen zijn er meer dan 16.000 mensen besmet en lopen 2,6 miljoen kinderen onder de vijf jaar risico op deze zeer besmettelijke ziekte. Het Rode Kruis ondersteunt het Filipijnse ministerie van Gezondheid bij het voorlichten en vaccineren van de bevolking en helpt de overbelaste ziekenhuizen met de opvang van patiënten.

Het Rode Kruis is bang dat de ziekte zich snel zal verspreiden, omdat grote groepen mensen in de Filipijnen niet gevaccineerd zijn. Het lokale Rode Kruis probeert ouders te motiveren om hun kinderen wel te laten inenten en ondersteunt de massavaccinaties in samenwerking met het ministerie van Gezondheid en andere betrokken organisaties zoals de WHO (Wereldgezondheidsorganisatie). Hulpverleners van de organisatie vaccineren kinderen in de zwaarst getroffen regio’s. Verder heeft de hulporganisatie zeven mazelenposten ingericht in zes overbelaste ziekenhuizen om de getroffen families en besmette patiënten op te vangen.

Richard Gordon, voorzitter van het Filipijnse Rode Kruis: “Het is onacceptabel dat kinderen anno 2019 nog steeds doodgaan aan mazelen. Meer dan 260 kinderen zijn gestorven in de afgelopen twee maanden. Het Rode Kruis werkt aan het herstel van vertrouwen in vaccinaties, zodat weerloze kinderen niet langer onnodig sterven.”

510
Vanuit Den Haag is 510, het datateam van het Nederlandse Rode Kruis, bezig met het maken van risicokaarten. Deze risicoanalyse stelt de hulpverleners in de Filipijnen in staat om de verdere verspreiding van de ziekte zo veel mogelijk te voorkomen. De data-analisten combineren cijfers over doden en besmettingen met relevante beschikbare data uit de Filipijnen zoals bevolkingsdichtheid, armoedecijfers en de vaccinatieratio. Hiermee maken zij risicokaarten waarop zichtbaar is in welke gebieden het risico op verspreiding het grootst is.

Kemal Arslantas, die de leiding heeft over dit project: “De mazelenuitbraak op de Filipijnen blijft zich verspreiden en dit baart ons grote zorgen. Alle betrokken hulpverleners willen verdere uitbraak zo veel mogelijk de kop indrukken. Elk stukje informatie dat we kunnen verzamelen om een beter beeld te krijgen van de situatie en hoe die zich ontwikkelt, is waardevol. Door alle beschikbare data te gebruiken en te ‘vertalen’ in deze risicokaart, kunnen alle hulpverleners ter plekke beter gefundeerde beslissingen nemen.”

Honderden doden door mazelen in Filipijnen (Foto: Pixabay)
Honderden doden door mazelen in Filipijnen (Foto: Pixabay)