Chrysler Building op Manhattan voor 150 miljoen te koop

Wie nog een mooie wolkenkrabber wil hebben moet snel zijn. Het iconische Chrysler Building op Manhattan staat voor een prikkie te koop, zeker als je de prijs vergelijkt met de bijna één miljard dollar die de huidige eigenaren in 2007 betaalden voor het gebouw.

De uiteindelijke verkoopprijs van 150 miljoen dollar is dus een flink verlies voor eigenaar Mubadala, een investeringsmaatschappij uit het Midden-Oosten. De ontroerendgoedorganisatie waar de Arabieren het gebouw van kochten, Tishman Speyer, kocht het gebouw in 1997 voor ongeveer 220 miljoen dollar.

Het grote probleem van dit iconische gebouw is dat de eigenaren de grond onder het gebouw niet bezitten en dat betekent dat er huur dient te worden betaald. Deze huur is in 2018 verhoogt van ruim zeven miljoen dollar per jaar naar 32 miljoen dollar per jaar. Het vooruitzicht is dat de huurprijs in 2028 verhoogd zal zijn naar 41 miljoen dollar.

Deze huur maakt het gebouw niet erg aantrekkelijk voor investeerders, omdat de jaarlijkse inkomsten dan bijna niet meer boven de huurprijs uit zullen komen.

Het Chrysler Building werd in 1930 geopend en was met een hoogte van 319 meter gedurende elf maanden het hoogste gebouw ter wereld. Het heeft tot 1953 lange tijd dienst gedaan als hoofdkwartier van autogigant Chrysler, maar was geen eigendom van de autofabrikant. Baas Walter Chrysler was eigenaar van het gebouw en verantwoordelijk voor de bouw en het prachtige Art Deco uiterlijk van de bovenste verdiepingen.