'Jetten wil tienduizenden arbeidsmigranten importeren'

Rob Jetten (Fractieleider D66) wil veel meer arbeidsmigranten hierheen halen om te werken dan nu het geval is. Volgens Jetten, die naar 'alarmerende cijfers' van het CBS wijst, zijn er de komende jaren 50.000 arbeidsmigranten nodig om verschillende vacatures te vervullen. Het gaat volgens het CBS vooral om banen bij laagbetaalde banen en banen in de gezondheidszorg. Ook in de bouw- en agrarische sector dreigen personeelstekorten. 

Hij is van mening dat de VVD en het CDA de komst van meer arbeidsmigranten moeten verdedigen in plaats van achter de PVV of het FvD aan te lopen: "De VVD staat voor de vrije markt en het CDA wil boeren niet in de steek laten. Dus we moeten dit verhaal met elkaar vertellen. Dat is voor sommige partijen misschien geen makkelijk verhaal, maar het is wel het eerlijke verhaal," zo stelt hij in een interview met het Algemeen Dagblad. 

Volgens Jetten zijn er hoe dan ook meer arbeidsmigranten nodig; zelfs als alle Nederlanders die nu thuiszitten aan het werk gezet worden zijn er nog mensen nodig:: "We krijgen de vacatures de komende jaren niet met alleen Nederlanders vervuld." Hij wil er wel voor waken dat er genoeg aandacht besteedt wordt aan de huisvesting. Hij denkt daarbij aan tijdelijke huisvesting op bedrijventerreinen: "Je wil geen Polenhotels die overlast veroorzaken". Ook wil hij niet dat arbeidsmigranten terecht komen in huurhuizen waarvoor Nederlanders op de wachtlijst staan.