Snowboardster Samkova doet gooi naar World Cup, De Blois 10e

In het Spaanse Baqueira Beret stonden in het weekeinde de voorlaatste World Cup-wedstrijden van het seizoen op de snowboardcross op het programma. Het belooft een spannende seizoensfinale te worden, want zowel bij de mannen als bij de vrouwen zijn er nog meerdere kanshebbers op de eindzege.

Bij de vrouwen was de Tsjechische Eva Samkova weer eens ouderwets sterk. In de finale gaf ze iedereen het nakijken, waardoor Chloe Trespeuch uit Frankrijk genoegen moest nemen met plek twee. De derde plaats was voor de Amerikaanse veterane Lindsey Jacobellis, die zo zag hoe Samkova met één wedstrijd te gaan op precies evenveel punten kwam te staan in het World Cup-klassement. De Française Nelly Moenne Loccoz greep in de finale naast het podium en in het klassement kunnen nu alleen Jacobellis en Samkova nog winnen.

De vrouwenfinale (Bron: YouTube)

De Oostenrijker Alessandro Hämmerle pakte de winst bij de mannen. In de finale was hij te sterk voor de Australiër Adam Lambert en de Canadees Kevin Hill, terwijl de Amerikaanse wereldkampioen Mick Dierdorff als vierde en laatste eindigde. Glenn de Blois was in de achtste finales ijzersterk, maar na een duel met de Spanjaard Lucas Eguibar ging hij er in de kwartfinales uit, met plek tien als eindresultaat.

De mannenfinale (Bron: YouTube)

De Duitser Martin Nörl werd veertiende en staat in het World Cup-klassement nog bovenaan, maar Hämmerle is hem genaderd en pakt de eindzege als hij de slotwedstrijd wint. In theorie kunnen overigens maar liefst zestien man het eindklassement nog winnen, voor de top-8 is dat zelfs nog enigszins realistisch.

Op 16 maart worden in het Zwitserse Veysonnaz de World Cup-finales gehouden, zowel bij de mannen als de vrouwen. In het Turkse Erzurum zou komend weekeinde nog een wedstrijd op het programma staan, maar die is al een tijd terug geannuleerd.