Gouden Griffel-winnaar Peter van Gestel overleden

In zijn woonplaats Amsterdam is afgelopen vrijdag op 81-jarige leeftijd schrijver Peter van Gestel overleden. Van Gestel debuteerde in 1962 met de verhalenbundel Drempelvrees, bekroond met de Reina Prinsen Geerligsprijs. Dat meldt het AD. 

Van Gestel volgde een opleiding aan de toneelacademie en een cursus voor hoorspelacteurs. Na enkele jaren als acteur te hebben gewerkt was hij vanaf de jaren zeventig actief als scriptschrijver en dramaturg bij de NCRV. Hij schreef verschillende hoorspelen en televisiespelen, waaronder een televisiebewerking van Het wassende water van Herman de Man.

Zijn eerste boek, de verhalenbundel Drempelvrees, verscheen in 1962 en werd bekroond met de Reina Prinsen Geerligsprijs. Een jaar later volgde Buiten de grens. Onder het pseudoniem Sander Joosten publiceerde hij in 1976 Ver van huis. Aan het einde van de jaren zeventig publiceerde hij zijn eerste verhalen voor kinderen in Vrij Nederland en later Het Parool.

Sinds 1979 schreef hij vrijwel uitsluitend jeugdboeken, waaronder het veelgeprezen werk Mariken. Deze bewerking van het van oorsprong 16e-eeuwse mirakelspel Mariken van Nieumeghen werd bekroond met de Gouden Uil, de Jonge Gouden Uil, een Zilveren Griffel, de Woutertje Pieterse Prijs en de Nienke van Hichtumprijs. In 2000 verscheen een verfilming van het boek, eveneens onder de titel Mariken.

Ook voor Winterijs (2002) ontving Van Gestel de Woutertje Pieterse Prijs en de Nienke van Hichtumprijs, naast een Gouden Griffel. Veel andere boeken van de schrijver werden eveneens bekroond en in 2006 ontving hij voor zijn gehele oeuvre de driejaarlijkse Theo Thijssen-prijs.