Nederlandse IS-strijder wil met jihadbruid naar NL

Shamina Begum, u weet wel: de jihadiste die niet langer in Groot-Britannië welkom is en op dit moment statenloos lijkt te zijn, omdat haar Britse nationaliteit is afgepakt omdat ze volgens Groot-Brittannië ook een Bengalees burgerschap kan aanvragen omdat haar moeder in Bangladesh woont, moet volgens haar man mee naar Nederland. Bangladesh wil haar en haar pasgeboren zoontje namelijk ook niet hebben, en aangezien ze getrouwd is met de Nederlander Yago Riedijk moeten ze maar naar Nederland volgens Yago.

Lees ook: IS-bruiden niet welkom in VS en GB

De Arnhemmer toog in 2014 richting Syrië om zich bij IS aan te sluiten. In 2015 ontmoette hij de 15-jarige Shamima. Zij was vanuit Groot-Brittanië met twee vriendinnen ook richting Syrië gegaan om zich bij IS aan te sluiten. Binnen tien dagen werd ze uitgehuwelijkt aan Yago. Hoewel hij er in eerste instantie geen heil in zag om met een 15-jarige te trouwen, besloot hij het toch te doen, omdat zij het wilde, zo vertelt hij in een interview. 

Lees ook: Hoogzwangere IS-bruid zonder spijt wil terug naar Londen

Yago beweert dat hij zich afkeerde van IS en geprobeerd heeft om de terreurgroep te verlaten. Vervolgens zou hij in Raqqa gemarteld zijn omdat hij verdacht werd van spionage. Hij wist met zijn vrouw uit het laatste bolwerk van de IS, Baghouz in oost-Syrië, te vluchten. Yago werd opgepakt, Shamima wist met hun net geboren zoontje te vlucten naar een kamp in noord-Syrië. Inmiddels zou ze weer elders zijn, maar wat haar precieze locatie op dit moment is, is niet duidelijk.