Trump: 'Spike Lee is een racist'

Van zondagnacht op maandagochtend Nederlandse tijd werden de Academy Awards, ofwel Oscars, uitgereikt. Dit ging niet zonder het nodige politieke commentaar. Spike Lee won het beeldje voor zijn film BlacKkKlansman

Tijdens zijn speech vroeg hij het publiek of er in 2020 gestemd zal worden voor liefde of haat. De Amerikaanse president Donald Trump zag dit als een directe aanval op zijn regering. Daarbij vond Trump het belachelijk dat Lee notities bij zich had waar hij zich niet aan hield: "Het zou fijn zijn als Spike Lee zich aan zijn notities zou kunnen houden, of ze helemaal niet gebruiken als het toch maar een racistische aanval op je president is."

Lee zelf werd overigens op de avond zelf bekritiseerd voor het feit dat hij de zaal wilde verlaten toen aangekondigd werd dat Green Book het beeldje voor Beste Film naar huis mocht nemen. De regisseur van BlacKkKlansman had in eerdere interviews al aangegeven dat hij het niet eens was met de manier waarop de film omging met de rassenscheiding in de jaren 60. 

Donald Trump: 'Spike Lee is een racist'
Trump: 'Spike Lee is een racist'