Bernie Sanders doet mee in 2020

De Amerikaanse senator Bernie Sanders heeft aangekondigd dat hij in 2020 meedoet aan de presidentsverkiezingen. Voordat hij het tegen president Donald Trump op zou kunnen nemen, moet hij wel de Democratische voorverkiezingen winnen. In 2016 lukte dat de nu 77-jarige senator niet, en ging Hillary Clinton er met de winst vandoor.

Mocht Sanders uiteindelijk winnen, dan zou hij als 79-jarige het Witte Huis betreden. Trump was 70 toen hij de eed aflegde, en dat is tot nu toe het oudst.

Het gaat de senator uit Vermont naar eigen zeggen om meer dan het verslaan van Trump. "Onze campagne gaat over het omvormen van het land, en het tot stand brengen van een regering die is gestoeld op principes van economische, sociale en raciale rechtvaardigheid, en met betrekking tot het milieu", schrijft hij in een mail aan zijn aanhangers.

Sanders omschrijft zichzelf als democratisch socialist, en dat leverde hem van medekandidaat Kamala Harris reeds een steek onder water op. De eerste voorverkiezing zal in New Hampshire zijn, en Harris liet vanuit die staat uitdrukkelijk weten dat ze geen socialist is.

Wedkantoren
Harris gooit met richting de 25 procent hoge ogen bij de wedkantoren als het gaat om de kans op de Democratische nominatie. Sanders noteert momenteel minder dan 5 procent. Dat is nog minder dan Elizabeth Warren, die zich op een vergelijkbaar platform als Sanders ook kandidaat stelde, en regelmatig de hoon van de president over zich afroept. Maar nu, na zijn officiële bekendmaking, zou de geschatte kans van Sanders snel kunnen stijgen.

Ook een kandidatuur van Joe Biden, ruim een jaar jonger dan Sanders, lijkt kansrijk. De voormalige vicepresident, bij de bookmakers op plek twee achter Harris, heeft zich nog niet kandidaat gesteld maar zou het wel overwegen. Als hij dit doet zou hij zomaar samen met Sanders frontrunner kunnen worden.

Beto O'Rourke wordt ten slotte ook vaak genoemd. Hij werd eind vorig jaar krap verslagen door Trumps voormalige Republikeinse tegenstrever Ted Cruz om een plek in de senaat. Dat is in Texas een opmerkelijke prestatie. De 46-jarige O'Rourke staat er echter op dat hij niet meedoet, maar er wordt wel druk gespeculeerd dat hij meedingt naar de positie van vicepresidentskandidaat.