Uitslag Ajax - NAC Breda

Ajax heeft met een ruime overwinning op NAC Breda de titelstrijd in de Eredivisie spannender gemaakt. Het gat met PSV is nog vier punten. Na de zeperd bij Heracles Almelo en de teleurstellende nederlaag tegen Real Madrid kregen de Amsterdammers tegen NAC de kans om de titelstrijd toch weer nieuw leven in te blazen. PSV profiteerde vorige week amper van de misstap van Ajax in Almelo en zaterdagavond speelde de koploper opnieuw met 2-2 gelijk.

Tegen NAC, de hekkensluiter in de Eredivisie, duurde het zondagmiddag even voordat Ajax echt op gang kwam. Donny van de Beek raakte net binnen het kwartier in de korte hoek de paal, maar verder creëerden de thuisploeg het eerste halfuur weinig. André Onana moest zelfs voorkomen dat NAC in de Johan Cruijff ArenA de leiding nam toen Gervane Kastaneer van een meter of vijf een enorme kans kreeg.

Pele van Anholt raakte de bovenkant van de lat en vijf minuten later wist Ajax dan toch als eerste te scoren. Bij een vrije trap van Hakim Ziyech maakte Dorian Dervite in het strafschopgebied hands en dus ging de bal op de stip. Dusan Tadic, die een aantal weken geleden tegen sc Heerenveen nog miste, maakte dit keer geen fout.

Ajax had pech dat het voor rust bij 1-0 bleef, want Matthijs de Ligt kopte in de slotseconden van de eerste helft tegen de bovenkant van de lat. Na de pauze was het verzet van NAC wel snel gebroken. Kasper Dolberg verving halverwege Lasse Schöne en de Deen scoorde na een minuut of acht uit een pass van Ziyech.

In het laatste halfuur liep het elftal van Erik ten Hag uit naar een grote score. Nicolás Tagliafico kopte raak uit een voorzet van Ziyech, maar het doelpunt kwam op naam van Kastaneer, die de bal als laatste raakte. Tadic maakte zijn tweede treffer uit een recound toen doelman Benjamin van Leer een schot van Ziyech niet onder controle kreeg en de Marokkaan bepaalde zelf de eindstand op 5-0.

Kasper Dolberg wordt lastig gevallen. (PRO SHOTS/Marcel van Dorst)