May faalt met Brexitamendement

Het Britse Lagerhuis heeft een amendement van premier Theresa May met 303 tegen 258 stemmen verworpen. Ze zocht daarmee steun om opnieuw over de Ierse grens te gaan onderhandelen met de EU. Naar verwachting zal het verlies Mays positie in Brussel verder verzwakken.

De zogeheten harde Brexiteers in Mays Conservatieve Partij waren ongelukkig met de formulering van het amendement, omdat die ook opriep tot steun om de EU eind maart met een deal te verlaten. Dat kwam doordat het verwees naar een eind januari goedgekeurd amendement, dat de regering opriep een no-deal Brexit van tafel te halen.

Door voor te stemmen zouden ze dus impliciet akkoord gaan met het verwerpen van no-deal, terwijl sommigen dit juist willen. Anderen vinden dat Londen in ieder geval met deze mogelijkheid moet dreigen om Brussel onder druk te zetten.

Dinsdag omstond bovendien grote ophef onder die harde Brexiteers. Een journalist had de Britse Brexit-hoofdonderhandelaar Olly Robbins namelijk in een bar horen zeggen dat de Brexit lang wordt uitgesteld indien Mays exitdeal zelf straks - opnieuw - door het Lagerhuis wordt verworpen. Vermoedelijk heeft dit genoeg van hen over de streep getrokken om tegen het amendement te stemmen of zich van stemming te onthouden.

Voor het blok
Het lijkt erop dat May hoe dan ook gaat proberen het Lagerhuis voor het blok te zetten door de stemming over de exitdeal zo lang mogelijk uit te stellen. De vraag is wat ze er als alternatief tegenover wil zetten om te proberen het parlement te bewegen om voor te stemmen.

Als May echt tot het laatste moment wacht, dus tot vlak voor 29 maart, dan is het idee de Lagerhuisleden te dwingen om voor te stemmen uit angst voor een no-deal Brexit. Maar doet ze het op 19 maart, dan is het alternatieve dreigement vermoedelijk uitstel, met de implicatie van mogelijk afstel. Op 21 maart is er namelijk een EU-top, en dan zou de premier om uitstel kunnen vragen.

Hiervoor is unanimiteit vereist. EU-hoofdonderhandelaar Michel Barnier gaf eerder echter aan dat uitstel zal worden verleend op voorwaarde dat de Britten dan ook zicht bieden op een concrete oplossing, en niet enkel op een nog langer voortslepende periode van onzekerheid.