Nederland erkent Guaidó als president van Venezuela

Het Koninkrijk der Nederlanden erkent Juan Guaidó als president van haar grootste buurland Venezuela, dat heeft minister Blok van Buitenlandse Zaken bekend gemaakt.

De stap van Nederland volgt nadat de huidige machthebber, dictator Maduro, een ultimatum van een groep Europese landen liet verlopen. De groep, bestaand uit onder meer Nederland, Duitsland, Frankrijk en Spanje, had geëist dat er binnen acht dagen vrije verkiezingen zouden worden aangekondigd in Venezuela. Dat is dus niet gebeurd.

Nederland blijft wel diplomatieke banden onderhouden met het Maduro-regime, dat is van belang omdat Aruba op ongeveer 20 kilometer van Venezuela ligt.

Binnen de EU is er geen overeenstemming over de volgende stap in het conflict. Een aantal landen wil Guaidó erkennen of hebben dat al gedaan. Terwijl anderen, met als aanvoerders Griekenland en Italië, vrezen voor precedentwerking en op de rem staan. Daardoor lukt het niet om tot sancties te komen of überhaupt tot een formele erkenning van Guaidó.

Rusland, bondgenoot van Maduro, heeft inmiddels ook gereageerd op de stap van de Europese landen. Het noemt de actie illegaal en een inmenging in de binnenlandse aangelegenheden van Venezuela.

Ondertussen lopen de spanningen in Venezuela zelf steeds verder op. De laatste levensader van Maduro, het leger, begint te scheuren. Er zijn hoge officieren overgelopen naar de oppositie en ook in de lagere rangen is de onvrede merkbaar. Er zijn ook meldingen van politiekorpsen die niet ingrijpen bij anti-regeringsdemonstraties. Als die trend doorzet wordt de positie van Maduro penibel.

De legertop heeft gigantische financiële belangen bij het aanblijven van Maduro. Het is publiek geheim dat de hoogste generaals grof geld verdienen met druggerelateerde activiteiten. De onderlaag van het leger heeft echter dezelfde problemen als de rest van de bevolking. Er zijn voedseltekorten, de brandstof raakt op en de onveiligheid is groot. 

Al met al een gigantisch spanningsveld, alle ingrediënten voor een bloedige escalatie zijn aanwezig. Maar vooralsnog lijkt geen van de partijen daar toe bereid. Maar wat Maduro gaat doen als hij in het nauw komt weet niemand. Ook is nog ongewis hoelang de aanhang van Guaidó rustig blijft. Een ding is wel zeker, dit conflict is voorlopig nog niet voorbij.