Ook Rusland uit kernwapenverdrag

Nadat de VS aan het einde van de week aankondigde het INF-atoomwapenakkoord op te schorten, stapt ook Rusland eruit. President Vladimir Poetin gaf direct opdracht tot het ontwikkelen van nieuwe raketten, meldt de Volkskrant.

De VS en in het verlengde de Navo uiten al enige tijd twijfel of de Russen zich wel houden aan het verdrag uit 1987, dat vanaf land gelanceerde kernraketten verbiedt met een bereik tussen de 500 en de 5500 kilometer. Zo zou de Russische SSC8-raket het akkoord schenden, maar volgens Moskou heeft die een bereik van 480 kilometer.

Dus liet de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo deze week weten dat de atoomwapendeal met ingang van zaterdag voor een halfjaar zou worden opgeschort. In de tussenliggende tijd zou Rusland dan kunnen laten zien dat het zich 'verifieerbaar' aan het verdrag houdt.

De Russen beweren omgekeerd dat de VS het verdrag zelf schendt met de ontwikkeling van raketdefensie in Roemenië. Bovendien zeggen beide landen dat andere landen, met name China, ongestoord wapens ontwikkelen die ze zelf niet mogen maken. De Amerikaanse president Donald Trump zei eerder dat het verdrag niet kan overleven tenzij China het ook tekent. Schijbaar voelen de Chinezen daar niet voor, maar toch waarschuwde de regering in Beijing dat het opschorten door de Amerikanen tot "ongunstige gevolgen" kan leiden.

Verboden
De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft gezegd dat ze wil bemiddelen om het akkoord te redden. Maar Poetin heeft zijn regering verboden om nog met de VS te praten over onwapening.

In 2021 loopt bovendien het New START-verdrag tussen Washington en Moskou af, dat het aantal langeafstandsraketten met kernkoppen beperkt tot 1550 stuks. De Amerikanen zouden de boot afhouden wat betreft gesprekken over verlenging ervan, aldus de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov.

Daarmee zou er over twee jaar een einde kunnen komen aan alle inspecties waarmee de Amerikanen en Russen elkaars nucleaire arsenalen in de gaten houden.