Judith Sargetini eist maatregelen tegen Orbn

“Het wordt hoog tijd dat de Europese ministers aan de slag gaan met de Hongarije-resolutie van het Europees Parlement." Dat zegt GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini. “Er zijn nu maanden verstreken en de situatie in Hongarije verslechtert iedere dag. Hoewel de EU verplicht is de rechten van mensen te beschermen, ontbreekt het aan concrete maatregelen tegen de Hongaarse regering. Daarom roep ik de nieuwe Roemeense voorzitter op zijn verantwoordelijkheid te nemen en met spoed Hongarije op de agenda te zetten.” 

Vandaag bespreekt het Europees Parlement de ontwikkelingen in Hongarije sinds de stemming over het rapport van Sargentini in september. Toen stemde een tweederde meerderheid van het Parlement in met het activeren van de artikel 7-procedure. Daarmee kan het stemrecht van Hongarije in de Europese besluitvorming ontnomen worden.

Sargentini: “Fundamentele rechten van mensen staan onder druk in Hongarije. Steeds meer mensen worden slachtoffer van de maatregelen van Viktor Orbán. Maar ook steeds meer mensen maken een vuist tegen Orbán en gaan de straat op. Zoals door de invoering van de “slavenwet” waardoor werknemers meer overuren moeten werken en daarvoor jaren op hun geld moeten wachten. De EU kan en mag hier niet blijven toekijken.”

Ondertussen holt de Hongaarse regering de democratie, rechtsstaat en grondrechten steeds verder uit. Leven op straat is strafbaar. De Verenigde Naties mochten geen onderzoek doen naar de leefomstandigheden in een asielzoekerscentrum. En de Centrale Europese Universiteit is uitgeweken naar Wenen, omdat het werken ze onmogelijk is gemaakt door de Hongaarse regering. “De zogenaamde rode lijn van de Christendemocraten in het Parlement zou daarmee overschreden zijn. Helaas blijft het tot nu toe stil aan de overkant”, aldus Sargentini.

“Het is ook onbegrijpelijk dat Viktor Orbán corrupte en veroordeelde vrienden de hand boven het hoofd kan houden. Zoals bij de voormalige, en veroordeelde, premier van Macedonië die een vluchtelingenstatus heeft gekregen in Hongarije om zijn straf in Macedonië te kunnen ontlopen. Hypocriet, omdat Orbán juist zogenaamde criminelen buiten de deur zegt te willen houden”, aldus Sargentini.

Twee interne memo’s van de Hongaarse regering die gisteren openbaar zijn geworden, laten zien wat Sargentini al lang weet. De tactiek om middels loyale samenwerking een debat over artikel 7 in de Raad van Ministers te verhinderen. Zo zijn Hongarije en Polen overeengekomen elkaar te helpen in hun rechtszaken bij het Europees Hof van Justitie.

“Wij kunnen niet langer wachten met het herstellen van onze gezamenlijke Europese waarden in Hongarije én Polen. Een Europese Unie waarin regeringspartijen hun eigen democratie en rechtstaat afbreken ten gunste van zichzelf; dat is niet de gemeenschap waar we voor hebben gekozen, waaraan we decennialang hebben gewerkt en nog steeds werken, en waar we naartoe willen."

Judith Sargentini heeft als opsteller van het Hongarije-rapport al eerder aangeboden de ministers en regeringsleiders te informeren over haar bevindingen en een verdere toelichting te geven op haar rapport. Het is voor het eerst in de geschiedenis van Europa dat het Europarlement de zogenoemde Artikel 7-procedure inzet om daarmee een land tot de orde te roepen en af te dwingen dat het zich houdt aan de Europese normen en waarden.