Familiebedrijf blijkt dekmantel voor heroïnelab te zijn

Grote tuinderijen kunnen de ideale dekmantel voor professionele drugshandel vormen. Een familiebedrijf was het zeker, maar dan wel eentje dat zich richtte op de grootschalige productie van heroïne. Niet eerder werden in ons land verdachten voor een dergelijk heroïnelab vervolgd. Vanwege het zeer schadelijke karakter van juist deze drug eiste het Openbaar Ministerie jarenlange celstraffen.

Vier broers, hun zwager en neefje en nog zes verdachten staan deze week terecht. Ze gebruikten in 2017 een tuinbouwbedrijf als dekmantel om stiekem drugs te produceren. In een klein lab tussen de paprika's werd meerdere nachten 'gekookt'. In het bedrijf hadden de broers maar zijdelings interesse, blijkt ook uit eigen woorden. De levering van grondstoffen was 'belangrijker dan de hele toko'.

Een van die grondstoffen was azijnzuuranhydride, een belangrijk bestanddeel om heroïne te kunnen produceren. Op de Nederlandse markt wordt het weinig verhandeld, zeker niet in grote hoeveelheden. Maar als tuinbouwbedrijf konden de broers met een smoes het relatief onopvallend bestellen.

Locaties
Ze lieten de grondstoffen afleveren bij een kwekerij in Berkel en Rodenrijs. De productie van de drugs gebeurde ergens anders, namelijk op een kwekerij in Bergschenhoek. Iedere avond werden de grondstoffen heen en weer gereden. In grote vaten werd het aangeleverd, 3800 liter in totaal. Een deel hiervan wordt doorverkocht aan derden, die er zelf minder makkelijk aan kunnen komen.

Koken
Het kookproces kwam in de avond op gang. Als het gewone personeel naar huis was, arriveerde bij de tuinderij een groep mannen die pas in de vroege ochtend weer vertrok. Dat past precies bij het productieproces van heroïne, wat enkele uren in beslag neemt. Verborgen politiecamera's registreerden ondertussen hoe soms iemand in een beschermend pak naar buiten kwam, of met een mondkapje voor, of wrijvend in kennelijk geïrriteerde ogen.

Inval
Op 17 augustus 2017 deed de politie uiteindelijk een inval bij het bedrijf. Er werd op dat moment niemand aangetroffen of aangehouden. Wel kon het laboratorium worden ontmanteld. Er lagen spullen die waren gebruikt bij het produceren van heroïne. Gelaatsmaskers, zakken -sommige aangebroken - met grondstoffen, 150-literpannen, een pers. Op allerlei spullen werden ook sporen van heroïne gevonden.

Na de inval vielen de nachtelijke activiteiten op de kwekerij ook stil. Dat maakt mede dat de verklaringen van de verdachten ongeloofwaardig zijn. Kennelijk was het na het oprollen van het drugslab ook plots niet meer nodig om 's nachts nog "paprika's te draaien", "planten te bespuiten" of "groenten te sorteren en inpakken".

Aanhoudingen
Begin oktober 2017 was het onderzoek zo ver gevorderd dat de verdachten konden worden aangehouden. Verontrustend is dat ze sinds de inval in augustus blijkbaar alweer druk doende waren opnieuw grondstoffen te verwerven. Er was een nieuw bedrijfje opgezet, met een nieuwe directeur. En vanuit de bouwmarkt belden ze elkaar om te vragen welke kookpit ze precies moesten hebben, of waar ze gasslangen konden halen.

Hoeveel drugs de groep precies heeft geproduceerd is moeilijk te zeggen. Op basis van de aangetroffen spullen in het lab wordt geschat dat per nacht er zeker tweemaal 40 kilo is geproduceerd, met een straatwaarde van rond de 2 miljoen euro.

Eerste heroïnelab
De officier van justitie hield de rechtbank woensdag op zitting voor dat niet eerder in Nederland een heroïnelab tot vervolging heeft geleid. Daarom zijn er geen vergelijkbare zaken om een strafmaat aan af te meten. Het zou verleidelijk zijn de zaak te vergelijken met die van een xtc-lab. Daarvoor worden straffen tot 6 jaar cel opgelegd. Mede omdat enkele hoofdverdachten eerder al lange gevangenisstraffen hadden uitgezeten voor soortgelijke feiten, meent de officier van justitie dat hier forse hogere straffen gerechtvaardigd zijn.

Het RIVM benoemde heroïne eerder al als 'meest schadelijke drug'. De officier van justitie voegde daaraan toe: 'Heroïne kent de meeste fatale overdoseringen. Door vieze spuiten brengt de verslaving vaak ook een groot scala andere ziektes met zich. En heroïne is in Europa "goed" voor 80 procent van de drugsdoden.' De officier wees ook nog op de grote problematiek die gepaard gaat met drugsverslaving.

Strafeisen
Volgens het Openbaar Ministerie vormen tien van de twaalf verdachten samen een criminele organisatie, gericht op het produceren van heroïne en het doorverkopen van grondstoffen. Tegen twee van de broers, die worden gezien als aanstuurders, eiste de officier van justitie 9 en 8 jaar cel.

Drie mannen die zouden hebben 'gekookt' hoorden 6 jaar cel tegen zich eisen. De overige verdachten waren op verschillende manieren ondersteunend. Tegen twee van hen werd 4 jaar cel geëist, tegen de anderen 3 jaar, 2 jaar, twee keer 1 jaar en tot slot 6 maanden.

Familiebedrijf blijkt dekmantel voor heroïnelab te zijn (Foto: Openbaar Ministerie)
Familiebedrijf blijkt dekmantel voor heroïnelab te zijn (Foto: Openbaar Ministerie)