Protest voor arbeidsters kledingindustrie Bangladesh

Schone Kleren Campagne en vakbond FNV demonstreren vandaag om 11:30 met borden en spandoeken bij de Bengaalse ambassade in Den Haag tegen de repressie van kledingarbeidsters en vakbonden in Bangladesh. Ook willen ze vrijlating van alle gearresteerde arbeiders en vakbondsafgevaardigden en intrekking van alle aanklachten vanwege de demonstraties voor hoger loon.

Behalve in Den Haag zijn er demonstraties bij Bengaalse ambassades zoals in Brussel, Londen en Washington. Aanleiding is het harde optreden tegen acties voor hoger loon en betere werkomstandigheden. 85 procent van de werknemers in de Bengaalse kledingindustrie is vrouw.

Go de Roij van Zuijdewijn van de Schone Kleren Campagne: "Zelfs na de recente loonaanpassingen, verdienen kledingarbeidsters in Bangladesh nog steeds een hongerloon. Arbeiders hebben het recht om te demonstreren en op te komen voor fatsoenlijke lonen zonder door de overheid onderdrukt of geïntimideerd te worden."

Laat gevangenen vrij
Coen van der Veer, dagelijks bestuur FNV: "Wij dringen er bij Bangladesh met klem op aan om de rechten te respecteren van arbeidsters en arbeiders die zich willen organiseren en willen demonstreren. En we eisen vrijlating van alle gearresteerde arbeiders en vakbondsafgevaardigden en intrekking van alle aanklachten vanwege de demonstraties."

Protest voor arbeidsters kledingindustrie Bangladesh (Foto: Schone Kleren)
Protest voor arbeidsters kledingindustrie Bangladesh (Foto: Schone Kleren)