'Jezus toch niet herrezen uit de dood'

"Hij is opgestaan, hij is opgestaan...hij leeft, hij leeft!", luidt een christelijk kinderlied, uiteraard doelend op de dood - en het daaropvolgende omdraaien van die situatie - van Jezus Christus. Volgens de Duitse historicus Johannes Fried klopt er echter iets niet: Jezus zou niet zijn opgestaan...want hij was helemaal niet dood.

Eventuele bovennatuurlijke zaken daargelaten is het verhaal niet zo ingewikkeld: Jezus moest dood, werd gekruisigd, kwam zo dan ook aan zijn einde, maar bleek uiterst hardnekkig en stond drie dagen later in zijn graf weer op om zich vervolgens aan zijn volgelingen te tonen. Tadaa, een wonder, niet lang daarna gevolgd door een retour naar de hemel met een nog openstaande terugvlucht.

Fried is echter eens aan het denken geslagen en komt tot een andere conclusie. De Messias zou aan het kruis in coma zijn geraakt door een grove stijging van het koolzuurgehalte in zijn bloed. Dat werd veroorzaakt door de steek die een Romeinse soldaat hem met een lans gaf, wat ervoor zorgde dat het wondvocht en water uit de longen van Jezus kon vloeien.

De Verlosser werd vervolgens in comateuze toestand in het graf gelegd, waar hij drie dagen lang overleefde met één long. De olie die gebruikt werd voor het zalven van de doden - en dus ook Jezus, zij het wellicht onterecht - zou de wonden sneller hebben doen genezen, waarna de Zoon van God een paar dagen later ontwaakte en er vandoor ging. Volgens Fried is hij uiteindelijk richting het huidige Jordanië vertrokken, om daarna naar Egypte te gaan.

Volgens de overlevering is Jezus een uur of zes na de kruisiging al overleden. Dat was bijzonder rap, soms duurde het zelfs wel dagen voor iemand overleed aan uitdroging, tetanus of verstikking na het breken van de benen - dan kon een ongelukkige niet meer afzetten om adem te halen. Uiteraard blijft het allemaal een klein beetje vaag. Het lichaam van Jezus is nooit teruggevonden - niet gek als hij daadwerkelijk opgestegen is - en van ander mogelijk bewijs ontbreekt ook ieder (realistisch) spoor.