Bryan Cranston speelt gehandicapte, SJW's boos

Bryan Cranston, je kent 'm vast nog wel uit Breaking Bad, ligt onder vuur, want in zijn jongste film The Upside (een remake van de Franse film Intouchables) speelt hij een man die vanaf zijn nek verlamd is, en dát kan natuurlijk niet. Als acteur maar een beetje iemand gaan spelen die je zelf niet bent. Wat denken acteurs wel niet!

Nee, de rol had moeten gaan naar iemand die écht vanaf zijn nek verlamd is, aldus One World, kennelijk een Nederlands blogje voor permagekwetsten. Die vindt namelijk, samen met een berg sjw's uit de Verenigde Staten, dat hetero's geen homo's mogen spelen (fuck you Modern Family en The Bird Cage), niet blinden geen blinde (fuck you DareDevil!), niet-autisten geen autist (fuck you I), mensen die niet verlamd zijn geen verlamde (fuck you Intouchables) en iemand zonder verstandelijke beperking geen verstandelijk beperkten (fuck you What's Eating Gilbert Grape?)

In plaats daarvan zou niet moeten worden gekeken naar acteerkwaliteiten en de beste persoon voor de rol, maar naar fysieke kenmerken. Volgens Xandra Koster, die het stuk op One World schreef, "Het kan natuurlijk niet zo zijn dat iemand zonder beperking de handicap beter kan spelen dan een gehandicapte persoon zelf."

Daarbij wordt het zo geloofwaardig mogelijk neerzetten van de beperking boven het zo geloofwaardig mogelijk neerzetten van het persoon gesteld. Effectief marginaliseer je daarmee persoonlijkheid en stel je dat de beperking belangrijker is dan de persoon, diens beweegredenen, diens leven en ervaringen en de rol in het algemeen en kan de rol van Bruan Cranston dus, volgens Xandra, gespeeld worden door iedereen, mits die maar in een rolstoel zit. Acteertalent is kennelijk volkomen onbelangrijk.

Cranston heeft zichzelf inmiddels moeten verdedigen over het waarom hij deze rol heeft aangenomen. Het moet niet gekker worden.