Helaas nog geen plantage op de maan

Afgelopen week bracht China vol trots naar buiten dat het gelukt was om een katoenzaadje te laten ontkiemen op de maan. Helaas heeft een fris nachtje van -170 graden Celsius het experiment de das om gedaan en is het plantje gesneuveld.

Dat het plantje het niet zou overleven daar werd eigenlijk al rekening mee gehouden bij de start van het experiment. De Chinezen wilden niet gelijk beginnen met een weelderig oerwoud te kweken op de achterzijde van de maan, maar vooral kijken wat er klimatologisch moet gebeuren om plantengroei mogelijk te maken. Gezien de temperatuurschommelingen op de maan, die variëren tussen de -200 en 100 graden Celsius, lijkt de volgende stap om de planten te laten groeien in een beschermende atmosfeer zoals in een kas.

Van de overige plantenzaden die met de Chang'e-4 sonde mee zijn gereisd lijkt er tot nu toe geen enkele een teken van leven te geven. Nu was dit natuurlijk nog maar de eerste keer dat een dergelijk experiment is uitgevoerd op de maan en zal het ook data opleveren voor vervolgexperimenten. Daarmee wordt er vooral gekeken naar de mogelijkheden van het verbouwen van gewassen zodat de maan kan worden gebruikt als uitvalbasis voor ruimtereizen.