Ex-ADM'ers 'kraken' de Dam

Een grote groep oud-bewoners van het ADM-terrein demonstreert vanavond en vannacht op de Dam. De oud-bewoners zijn van plan om op het plein te gaan slapen, zo meldt AT5 op haar website. 

Doordat het ADM-terrein begin deze maand werd ontruimd, raakten de bewoners hun huis kwijt. Het door de gemeente aangeboden alternatief, de slibvelden in Noord, was voor veel ADM'ers niet goed genoeg. Om te demonstreren tegen de ontruiming van het terrein, kampeert een aantal oud-bewoners vanavond op de Dam. Ze hebben slaapzakken en tentjes meegenomen. Naar verluidt zijn er zo'n honderd demonstranten.

Behalve het kamperen hebben de oud-ADM'ers verschillende andere festiviteiten gepland. Zo zijn er muziekoptredens, speeches en spelletjes. 'Dit is onze stad. Maar we zijn niet welkom hier', schrijven de oud-bewoners in een persbericht. 'In Amsterdam wonen is een privilege geworden. Sociale huurwoningen worden verkocht op de vrije markt en de huurprijzen zijn onbetaalbaar.'

06:00 uur morgenochtend
De demonstranten mogen volgens een agent ter plaatse tot 06:00 uur morgenochtend op de Dam blijven. Mogelijk blijft het niet bij deze demonstratie. De oud-bewoners overwegen om in hoger beroep te gaan tegen de uitspraak van de rechter van afgelopen donderdag.

Op 7 januari werd het ADM-terrein ontruimd, na 21 jaar een vrijplaats te zijn geweest voor kunstenaars en creatievelingen. AT5 maakte een zesdelige documentaire over de Verloren Vrijstaat, waarvan het vierde deel hier te zien is.


Livestream van de Dam in Amsterdam