China gaat plantjes kweken op de maan

Een paar weken geleden bereikte ons al het bericht dat China met de Chang'e-4 missie op de achterzijde van de maan is geland. Daar zijn ze niet alleen heengegaan om wat kekke plaatjes te schieten, maar ook om te kijken of ze het hemellichaam wat groener kunnen maken.

De eerste botanische wonderen op de maan zijn er in de vorm van ontkiemende katoenplantjes, die overigens wel zijn geplaatst in rijke aarde vanaf, eehm, Aarde. Maar daarmee is het wel de eerste levensvorm die op de maan groeit en een belangrijke stap naar eventuele kolonisering. Het is nu vooral nog afwachten of de plant naast ontkiemen ook gaat groeien en bruikbare grondstoffen gaat produceren.

Het katoenzaad is overigens niet het enige dat is meegebracht om te testen op groeien op de maan. Voor de test zijn er ook aardappelzaden, koolzaden, gist en eitjes van fruitvliegen meegenomen. Hiervan is nog niet bekend of ze de reis hebben overleefd of dat ze de maan gewoon een niet zo'n prettig leefklimaat vinden hebben.

Overigens is het niet de primeur van planten die in de ruimte groeien, op het ruimtestation ISS wordt er al jarenlang mee geëxperimenteerd. Ook China zelf heeft al een hele rits aan experimenten in de ruimte gedaan, met aparte resultaten als komkommers van een halve meter. Maar mocht tuinbouw daadwerkelijk mogelijk zijn op de maan, dan zou het door de lage zwaartekracht eventueel als lanceerbasis kunnen gaan dienen voor reizen naar Mars.