FC Den Bosch haalt uit en legt in stijl beslag op tweede periodetitel

FC Den Bosch heeft op stijlvolle wijze beslag gelegd op de tweede periodetitel in de Keuken Kampioen Divisie. De koploper was zondagmiddag veel te sterk voor FC Dordrecht: 2-6. Tegelijkertijd boekte FC Twente een 0-2 zege op MVV Maastricht, waardoor de Enschedeërs zich melden op de tweede plek op de ranglijst. Ze gaan Sparta Rotterdam voorbij, dat met 3-3 remiseerde op bezoek bij SC Cambuur. Go Ahead Eagles zakt na een 3-1 nederlaag tegen Roda JC Kerkrade van de tweede naar de vierde plaats.

FC Dordrecht - FC Den Bosch 2-6
Omdat zowel Jong PSV als Roda JC Kerkrade een achterstand van twee punten én een beter doelsaldo had, moest Den Bosch winnen in Dordrecht om zeker te zijn van de triomf. De koploper van de Jupiler League kwam op voorsprong via een kopbal van dichtbij van Leo Vaïsänen. Dordrecht drong vervolgens aan en kwam nog voor rust op gelijke hoogte via Renny Smith, die geheel vrijstaand kon binnenschieten van dichtbij. Na rust wisten de Noord-Brabaners de wedstrijd naar zich toe te trekken. Dankzij een eigen doelpunt van Daniël Breedijk en een raak schot in de korte hoek van Julian Marchioni stond het al gauw 1-3. Na een uur maakte Vaïsänen aan alle onzekerheid een einde en daarna liepen de bezoekers nog veel verder uit, door Danny Verbeek en een eigen goal van Antonio Stankov. Het laatste woord was aan Jeremy Cijntje van Dordrecht: 2-6.

MVV Maastricht – FC Twente 0-2
De Tukkers gingen rusten met een comfortabele 0-2 voorsprong door twee treffers diep in de eerste helft. Verdediger Shermaine Martina schoot de bal tegen Rafik Zekhnini aan, waarna de bal met een boog over de doelman vloog. Op slag van rust deelde Wout Brama een harde tik uit door van buiten het strafschopgebied het leer in de kruising te mikken: 0-2. In de tweede helft kwam de voorsprong van de ploeg van Marino Pusic niet meer in gevaar, waardoor Twente goede zaken doet in de titelrace van de Keuken Kampioen Divisie.

SC Cambuur - Sparta Rotterdam 3-3
Sparta maakte geen kans meer op de periodetitel, maar is als winnaar van de eerste periode al verzekerd van een plek in de play-offs. Het elftal van Henk Fraser begon hoopgevend aan de wedstrijd tegen Cambuur, want Mohamed Rayhi zorgde al vroeg voor de 0-1 nadat hij door Deroy Duarte de diepte in werd gestuurd. Cambuur wist de wedstrijd voor rust echter te kantelen: Matthew Steenvoorden kopte raak uit een corner en even later knikte Nigel Robertha de 2-1 binnen. Na een fraaie actie en dito afronding zorgde Lars Veldwijk daarna voor een 2-2 ruststand. Twaalf minuten voor tijd leken de Rotterdammers het hoofd toch te moeten buigen. De debuterende Kevin Jansen schoot een vallende bal binnen na een corner, maar uiteindelijk werd het nog 3-3 via Laros Duarte.

Roda JC Kerkrade – Go Ahead Eagles 3-1
Na een gemiste kans van Mario Engels was het na elf minuten wel raak voor Roda. Mitchel Keulen mocht voor het eerst in de basis beginnen bij de Limburgers en beschaamde het vertrouwen van de trainer niet: 1-0. Lang kon Roda niet genieten van de voorsprong, want na een mooie aanval wist Jaroslav Navratil de gelijkmaker binnen te prikken. Roda ging toch met een voorsprong rusten, want Engels rondde een aanval goed af. Na de thee bleef de stand lange tijd ongewijzigd, ondanks mogelijkheden voor beide ploegen. In blessuretijd maakte Engels ook nog zijn tweede van de middag.

TOP Oss – RKC Waalwijk 1-2
In de eerste helft kregen beide ploegen kansen om de score te openen, maar pas na de thee viel er doelpunten te noteren. Huseyin Dogan werd volgens Chrisian Mulder op incorrecte wijze aangepakt door doelman Etienne Vaessen, waardoor de scheidsrechter naar de stip wees. Dogan bleef vervolgens koel en maakte zijn veertiende van het seizoen. Kort daarna kreeg ook RKC een penalty en ook Emil Hansson faalde niet vanalf elf meter: 1-1. Dylan Seys kon de uitploeg meteen op 1-2 zetten, maar raakte de lat. Tien minuten voor tijd was Seys wel trefzeker door raak te koppen, waardoor de aanvaller de drie punten voor zijn ploeg binnenhengelde.

Jong Ajax - Jong PSV 2-2
Ajax en PSV ontlopen elkaar dit seizoen weinig: voorafgaand het treffen hadden de Eindhovenaren een punt meer op de ranglijst. Ajax kon echter leunen op een goede vorm, met vier opeenvolgende zeges, en opende de score in de veertigste minuut. Danilo Pereira, de afgelopen drie duels nog bankzitter, tikte binnen na een voorzet van rechtsback Sergiño Dest. Even daarvoor had Ché Nunnely al de paal getroffen namens Ajax. Twee minuten na het doelpunt nam Dirk Abels de gelijkmaker voor zijn rekening nadat de bal bleef liggen na een hoekschop. Ondanks de tegenslag kwam Ajax met goede moed uit de kleedkamer en kwam het weer aan de leiding: Danilo kopte raak op aangeven van Nicolas Kühn. De eerste kans voor PSV na rust leverde dankzij Bertalan Kun echter een puntendeling op op De Toekomst.

Almere City - FC Volendam 0-2
Dat Almere City in de negende minuut niet op voorsprong kwam, was een klein wonder. Faris Hammouti schoot snoeihard aan tegen doelman Jordi van Stappershoef, waarna de bal verschillende kanten op stuiterde en terechtkwam voor de voeten van Stijn Meijer. Die schoot op de paal, waardoor Volendam de scrimmage overleefde. Ook acht minuten voor rust mocht Van Stappershoef opgelucht ademhalen, toen James Efmorfidis van afstand tegen de lat vuurde. In de tweede helft werden de druiven nog zuurder voor Almere City, want Volendam kwam in de 68ste minuut op 0-1 doordat de inkomende Kevin Visser goed reageerde op voorbereidend werk van Boy Deul. Zestien minuten voor tijd vloog een hoekschop van Nick Doodeman er in één keer in: 0-2.

FC Eindhoven - NEC 3-2
Na een halfuur spelen kwam Eindhoven verdiend aan de leiding. Branco van den Boomen bracht de bal voor en Alvin Daniëls kon van dichtbij binnentikken. Tot dat moment hadden beide ploegen kansen gekregen, maar de beste waren voor de gastheer. Zo kwam NEC in de twaalfde minuut goed weg, toen de bal na een hoekschop ternauwernood uit het doel werd gehouden bij een scrimmage. Vervolgens faalde Marcelo Lopes oog in oog met keeper Marco van Duin. In de tweede helft kwam NEC beter voor de dag. Nadat Jonathan Okita op de lat stuitte, werd het 1-1 dankzij Mike Trésor Ndayishimiye. Via een penalty completeerden de Nijmegenaren hun comeback: Ferdy Druijf maakte geen fout nadat er een overtreding op hemzelf was begaan. Daarna volgde echter weer een comeback van Eindhoven. Uit een penalty, die volgde op een overtreding op Elton Kabangu, maakte Van den Boomen er 2-2 van, waarna Elisha Sam de eindstand op 3-2 bepaalde.

Telstar – Helmond Sport 1-1
Richelor Sprangers was in de beginfase de gevaarlijkste man aan de kant van Helmond Sport. Na twintig minuten spelen werden zijn inspanningen beloond, aangezien de aanvaller scoorde na een goede loopactie: 0-1. Telstar kreeg geen grip op Sprangers, maar de aanvaller verzuimde vaker te scoren door onder meer op het aluminium te mikken. In de tweede helft gebeurde er weinig voor beide doelen, tot de slotfase. Senne Lynen wist van dichtbij te scoren en zijn ploeg alsnog een punt te schenken.

Jong FC Utrecht - Jong AZ 1-3
AZ won slechts een van de eerste negentien wedstrijden; buitenhuis pakten de Alkmaarders dit seizoen nooit drie punten. Daar kwam zondag dus verandering in, hoewel het er aanvankelijk niet naar uitzicht. Al in de vijftiende minuut greep Utrecht de leiding: een fraaie uithaal van circa 25 meter afstand van Odysseus Velanas brak de wedstrijd open. Er kwamen daarna kansen op de 0-2 voor Mehdi Lehaire en Shayne Pattynama, maar tot tweemaal toe bracht doelman Jasper Schendelaar redding. Er kwamen in de tweede helft direct twee enorme kansen voor Jonas Arweiler, maar de Duitser had het vizier niet op scherp staan en dat werd aan de overzijde bestraft door Mo Taabouni: 1-1. AZ geloofde plots in een goed resultaat en boekte de allereerste uitzege van het seizoen dankzij Ondrej Mihálik, waarna een fantastische uithaal van Duin de driepunter veiligstelde.

FC Den Bosch periodekampioen (Pro Shots / Dennis Wielders)