Controversiële DNA-wetenschapper Watson raakt eretitels kwijt

Nobelprijswinnaar James Watson is vrijdag door zijn voormalige werkgever Cold Spring Harbor Laboratory van zijn eretitels ontdaan. Watson verloor zijn baan bij datzelfde lab in 2007 na het publiceren van een aantal aanstootgevende meningen, maar hij mocht zijn emeritaattitels behouden.

Tijdens een interview in 2007 zei de eminente, maar controversiële, wetenschapper dat hij 'zeer somber over de toekomst van Afrika' was. "Ons ontwikkelingsbeleid is volledig gebaseerd op het feit dat hun intelligentie dezelfde is als de onze, maar alle testen wijzen op een andere conclusie", aldus Watson. Verder zei de wetenschapper dat hij graag zou zien dat elk mens hetzelfde is, maar 'iedereen die met zwarten moet werken, weet dat dat niet zo is.'

Na het doen van deze uitspraken werd Watson door het internationaal toonaangevende Cold Spring Harbor Laboratory ontslagen, maar na het maken van een excuus mocht hij zijn eretitels behouden. Na het uitkomen van een documentaire begin januari, waarin Watson geen afstand lijkt te nemen van zijn eerdere uitspraken, maar deze zelfs nog eens bevestigt, raakt hij deze dus alsnog kwijt.


De excentrieke James Watson (Bron: Youtube)

Watson kreeg in 1962 samen met Francis Crick en Maurice Wilkins de Nobelprijs voor hun ontdekking van de structuur van het DNA-molecuul. Inmiddels woont de 90-jarige wetenschapper in een verzorgingstehuis en heeft hij weinig weet van de buitenwereld. Zijn zoon verdedigt Watson echter. "De uitspraken van mijn vader lijken misschien discriminerend te zijn", zei hij, "maar dat is niet waar. Ze vertegenwoordigen slechts zijn nogal beperkte interpretatie van de genetica."

Eerder zei Watson te geloven dat het hebben van een donkere huid samengaat met een verhoogd libido en dat vrouwen in de toekomst zouden mogen besluiten tot abortus als blijkt dat hun kind het nog te ontdekken homo-gen zou hebben.