Eerste Amerikaanse troepen weg uit Syrië

Het Pentagon zegt dat de VS is begonnen met de terugtrekking van militairen uit Syrië, aldus de NOS. Volgens het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten stak een Amerikaans konvooi vannacht de grens met Irak over.

President Donald Trump kondigde de terugtrekking drie weken geleden onverwacht aan, wat hem op kritiek van bondgenoten kwam te staan. Zijn adviseur John Bolton stelde later echter dat de Amerikanen pas echt weggaan als IS volledig is verslagen en de veiligheid van de Koerden kan worden gegarandeerd.

Het Pentagon geeft geen verdere details over de terugtrekking, want dat zou de militairen in gevaar kunnen brengen. De omvang blijft dan ook onduidelijk, en ook wat het verdere verloop van de missie precies is. Er zijn naar schatting nog tweeduizend militairen in het land, die formeel de rol van trainers en adviseurs hebben. Het konvooi van vannacht bestond uit een tiental pantservoertuigen plus enkele trucks.

Trumps aankondiging om te vertrekken en de strijd tegen de restanten van IS verder aan Turkije over te laten leverde hem ook de nodige kritiek op uit zijn eigen partij. "Het zou een grote overwinning zijn voor IS, Iran, Assad en Rusland", aldus senator Lindsey Graham, een bondgenoot van de president. Zijn minister van Defensie Jim Mattis stapte uit protest op.

Bolton was een dagen geleden in Turkije om garanties te vragen dat Koerdische milities, die naast de Amerikanen tegen IS vochten, niet worden aangevallen. President Recep Tayyip Erdogan wil daar echter niets van weten en zegt de Koerdische strijders als terroristen te beschouwen. Het is dan ook onduidelijk in hoeverre de Amerikaanse terugtrekking echt zal worden doorgezet.