Politie zoekt wintersporters in zaak mishandelde skileraar

Bijna een jaar geleden werd in het Oostenrijkse Kirchberg in Tirol de nu 21-jarige Job het slachtoffer van een mishandeling. Kort daarna werd de skileraar uit Oldenzaal zwaargewond gevonden in het centrum van de populaire wintersportplaats. De politie is nog steeds bezig met het onderzoek en de recherche heeft een nieuwe oproep, speciaal voor enkele Nederlandse wintersporters die begin februari 2018 op vakantie waren in Kirchberg in Tirol.

Job was op vrijdag 2 februari aan het werk en ging die avond rond 23.00 uur met vrienden uit in een bar in het centrum van Kirchberg in Tirol. Daar kregen ze ruzie met enkele Nederlandse toeristen, die de kroeg werden uitgezet. Buiten kwam het opnieuw tot een confrontatie. Op de promenade langs het water raakte ook een derde groep Nederlanders betrokken.

Jongens uit deze groep nemen het op voor Job en zijn vrienden en over en weer vallen klappen. Job weet in het tumult te ontkomen en na enige tijd lijkt de ruzie gesust. Tegen 1.00 uur die nacht wordt Job echter zeer zwaargewond aangetroffen op de Kitzbüheler-Straße. Hij wordt onder meer met breuken in zijn bovenbeen en zware verwondingen aan en in zijn hoofd opgenomen in het ziekenhuis.

Onderzoek
Sinds de bewuste avond hebben de Oostenrijkse en Nederlandse politie onderzoek verricht. In Oostenrijk werd een groep van vier verdachten uit Noord-Brabant opgepakt. De mannen (21 tot 25 jaar) uit Vinkel, Oss en Loosbroek werden kort daarna weer vrijgelaten en het onderzoek werd in de loop van 2018 overgedragen aan de recherche in ’s-Hertogenbosch, die de zaak nog altijd in onderzoek heeft. Nadat onlangs nog aanvullende informatie uit Oostenrijk is gekomen, worden deze weken meerdere personen gehoord. De recherche is bezig het onderzoek compleet te krijgen.

Onbekende groep
Hiervoor komt de recherche ook graag in contact met de tot nu toe onbekend gebleven andere groep: “Deze groep zou Job en zijn vrienden hebben geholpen toen het op de Promenade uit de hand liep. Job kon onder meer dankzij de hulp van deze groep wegkomen, maar wij hebben nooit achterhaald wie tot deze groep behoorden. We zouden ze heel graag spreken omdat ze voor ons belangrijke getuigen kunnen zijn en doen daarom een beroep op wintersporters die op 3 februari 2018 op vakantie waren in Kirchberg in Tirol. Ze hebben mogelijk belangrijke informatie over wat er die avond gebeurd is. Wij willen benadrukken dat ze door ons als getuigen worden gezien en niet als verdachten.”

Verwondingen
Bijna een jaar na de gebeurtenissen in Kirchberg in Tirol gaat het nog altijd niet goed met Job. Het had niet veel gescheeld of Job was er niet meer geweest. Nog altijd ondervindt hij veel last, zo legt zijn vader John uit: “Job gaat elke week nog 2 keer naar de fysiotherapeut, en mag zoals het er nu voorstaat nooit meer zijn geliefde voetbalsport uitoefenen. Daarnaast heeft hij psychisch last van het voorval, en de gevolgen welke het voor hem heeft maar ook zeker wat er had kunnen gebeuren. Hiervoor heeft hij momenteel ook therapie. Hij realiseert zich steeds vaker dat het maar een haar heeft gescheeld of hij zou er nu niet meer zijn geweest! Hij zal er overheen moeten komen en voor zich zelf de hele situatie een plekje moeten geven, hoe moeilijk dat ook zou zijn. Zoals Job zelf zegt zou een verklaring, excuus en gerechtigheid daaraan heel positief bijdragen.”

Politie zoekt wintersporters in zaak mishandelde skileraar (Foto: Politie.nl)
Politie zoekt wintersporters in zaak mishandelde skileraar (Foto: Politie.nl)