UFC buigt niet voor 'positieve' dopingcontrole

De gehele MMA-wereld stond rond Kerst even te tollen op de benen, na een enorm bizarre beslissing van het bestuur van de grootste Mixed Martial Arts-organisatie ter wereld. 

Zaterdag 29 december zou de grote uitsmijter van het jaar uitgezonden worden. De terugkeer van zwart schaap Jon Jones in de octagon. Een gevecht om de openstaande titel in het lichtzwaargewicht, tegen de Zweed Alexander Gustafsson, een herhaling van hun spectaculaire gevecht uit 2013. De uitslag van die partij was net zo spectaculair als controversieel. Nadat Jones een ongekend pak slaag had gekregen en het grootste gedeelte van de pers en fans Gustafsson als winnaar had aangewezen, ging de zwaar aangeslagen kampioen Jones toch met de kampioensgordel naar huis. Zo controversieel als een jurysport kan zijn.

Tijd voor een rematch dus.
Las Vegas, T-mobile Arena, zaterdag 29 december. Vele fans hebben kaarten gekocht, dure kaarten, dure hotels, dure vliegtickets. Gustafsson brengt altijd veel fans uit Zweden mee, helemaal nu hij algemeen gezien wordt als de enige in de UFC is die Jones ooit verslagen heeft. Jon Jones blijft populair. Ook al is hij bestraft én geschorst voor het gebruik van drugs, doping, veroorzaken van een auto-ongeluk en nog zoveel andere zaken, Jones blijft toch de publiekslieveling vanwege zijn exorbitante vechttalent.

Als Jones in de octagon staat, dan wordt het genieten. Weinig andere vechters hebben die gave, Anderson Silva, Conor McGregor, jonkie Max Holloway. Sinds dopingautoriteit USADA flinke controles houdt voorafgaand aan UFC-gala's, is het aantal 'wonderkinderen' dat bleef presteren dramatisch gedaald en koesteren de fans hun favorieten nóg meer. Jones bleef altijd dezelfde Jones, enigmatisch binnen en buiten de octagon. Daarom was de teleurstelling des te groter dat de grote Jones in 2017 voor een tweede keer betrapt werd en nog wel vlak na zijn tweede succesvolle titelgevecht met nemesis Daniel Cormier.

Bye bye Jones.
Ware het niet dat Jones meewerkte met de dopingautoriteit en voor zijn tweede doping-incident slechts vijftien maanden schorsing aan de broek kreeg. En prompt, aan het eind van de schorsing vertelt UFC-directeur Dana White doodleuk dat Jones zal vechten en nog wel in het eindejaarsspektakel tegen Gustafsson, vanuit Las Vegas. Het Jones-spektakel gaat weer beginnen.

23 december. Las Vegas. Persbericht van White en UFC's doping-official Jeff Novitzky: er is een minieme hoeveelheid Turinabol gevonden in het lichaam van Jon Jones, een hoeveelheid 'ter grootte van een snufje zout in een olympisch zwembad'. Turinabol wordt gebruikt als prestatiebevorderende middel en heeft normaalgesproken een halfwaardetijd van een dag. En dit is precies de shit waar Jones in 2017 door USADA voor gepakt werd.

Novitzky zit er niet voor niets bij, hij mag uitleggen dat het spoortje Turinabol bij Jones een jaar lang in zijn systeem gezeten kan hebben en nu pas meetbaar zijn geweest, ook al zijn meerdere testen hiervoor allemaal negatief geweest.

"Dit is vooral geen recente actieve inname geweest van Jones'", aldus Novitzky.

Geruchten dat Turinabol in vetweefsel wordt opgeslagen en tijdens de verplichte afvalrace vlak voor een gevecht vrijkomt, klinken logisch. De UFC wil Jones niet voor een vierde keer straffen, maar de Sportautoriteit in Nevada weigert vooralsnog toestemming te geven voor recidivist Jones om het gevecht met Gustafsson in Las Vegas aan te gaan.

De UFC is niet vies van out-of-the-box denken.
Het gehele UFC-circus zal dus moeten verhuizen en verhuizen zal het. Van Las Vegas naar Inglewood, bij Los Angeles. De Sportautoriteit in die staat ziet geen bezwaar. Heb je als fan kaartjes gekocht, pech. Heb je als fan vliegtickets naar Las Vegas geboekt, pech. Heb je als fan een hotelkamer geboekt in Las Vegas, pech. UFC 232 mét Jon Jones gaat door, pech.

Alleen al aan kaartverkoop zal deze verhuizing de UFC vijf miljoen dollar kosten, de logistieke nachtmerrie nog niet eens meegerekend. Alles voor één man, Jon Jones. Is hij het waard? Dat zal blijken. 29 december. Anaheim. Het gaat door. Ongeacht wat er ook gebeurt. Jones zal vechten. Jones can't be touched.  WTF UFC.

(vergeet de rest van de card niet, folks!)


Jones can't be touched (Bron: Youtube)