Moslims willen halalhypotheek

Meer dan 2100 Amsterdamse moslims zouden er graag eentje willen afsluiten: een halalhypotheek. Een lening voor je huis waarover je geen rente betaalt, aangezien 'geld verdienen op geld' niet mag binnen de islam. Engeland en Duitsland kennen al dergelijke hypotheken, waarom Nederland nog niet?

Ahssen Haroon is één van de Amsterdamse moslims die graag een halalhypotheek zou willen afsluiten. Hij woont op dit moment in een vrije sector huurwoning en zou die heel graag willen kopen, meldt AT5.

Graag een eigen plekje
Omdat Ahssen moslim is, is het kopen van een woning voor hem geen optie. In de islam geldt namelijk de regel dat er geen lening mag worden afgesloten waarbij er sprake is van het betalen van rente. De halalhypotheek zou voor Ahssen uitkomst bieden: 'Ik heb nu ook een gezinnetje, een zoontje van een half jaar. Ik zou gewoon een huisje willen hebben, een eigen plekje, maar dat zit er nu gewoon niet in.'

Veel interesse in Amsterdam
Zoals Ahssen zijn er meer dan 2100 andere moslims in Amsterdam die zitten te wachten op de komst van een zogeheten halalhypotheek. Ze hebben zich aangemeld via de website As-Salama, opgestart door Mohamed Karrouch. 'Op dit moment hebben wij al zo'n vijfduizend hypotheekreserveringen. Ons valt op dat het aantal reserveringen uit Amsterdam het grootst is, ruim 2100. Twee keer zo veel als runner-up Rotterdam. Momenteel zijn wij dan ook in gesprek met een aantal grootbanken en verzekeraars om de halalhypotheek nu echt de markt op te krijgen.'

Wat is de halalhypotheek?
Bij de halalhypotheek koopt de bank op naam van de klant een huis, maar betaalt een hoger bedrag dan de werkelijke verkoopprijs. Dit verschil is net zo veel als de rente die anders betaald had moeten worden. De klant betaalt vervolgens de totale aankoopsom af. Op deze manier is de aanschaf van een huis net zo duur als bij een normale hypotheek, maar wordt er nu geen 'geld verdiend op geld', wat bij het betalen van rente wel gebeurt. 

Waarom is de halalhypotheek er nog niet?
De halalhypotheek wordt op dit moment nog niet aangeboden omdat de wetgeving dat nog niet toelaat, vertelt Nicoline Tijssen van de Nederlandse Vereniging van Banken. Het grootste obstakel is de hypotheekrenteaftrek. Bij gewone hypotheken is de rente aftrekbaar voor de belasting, maar omdat er bij de halalhypotheek geen sprake is van rente, is die veel duurder voor de klant. Volgens Tijssen zou het goed zijn als er onderzocht wordt wat er mogelijk is om de halalhypotheek makkelijker toegankelijk te maken zodat deze op de markt kan worden gebracht.

Oproep aan financiers
Financieel specialist Fouad Koudjeti roept banken, verzekeringsmaatschappijen en andere financiers op om onderzoek te doen naar het islamitisch financieren. Volgens Koudjeti is dit belangrijk, omdat er op deze manier een grotere groep mensen in aanmerking komt voor een koopwoning.

Andere landen, zoals Groot-Brittanië en Duitsland, kennen al wel een halalhypotheek. Volgens Koudjeti laat Nederland kansen liggen. 'De moslimgemeenschap bestaat uit een dikke 800.000 mensen, dat is een behoorlijk potentieel. Dan kan je wel zo'n 20.000 hypotheken verwachten', aldus Koudjeti.

'Pak je kans, wees ondernemer!'
Dat is ook de wens van Ahssen: 'Ik wil financiers aanraden deze manier van lenen verder te onderzoeken. Ik zou ze ook willen aanraden om naar praktijkvoorbeelden te kijken. Naar het Verenigd Koninkrijk bijvoorbeeld. Waarom kan het daar wel? En is het daar een succes of niet?' Koudjeti heeft dan ook een duidelijke boodschap aan financiers: 'Pak je kans, wees ondernemer!'