Darter Alcinas stunt op WK en verslaat Wright

Het wereldkampioenschap darts van de PDC heeft haar eerste échte stunt van dit jaar te pakken. De als derde geplaatste Schot Peter Wright, in 2014 verliezend finalist, werd net als vorig jaar in de tweede ronde uitgeschakeld.

Vorig jaar betekende het dat Wright tenminste nog één wedstrijd won, dit keer stromen geplaatste spelers - zoals Wright - in de tweede ronde in en dus heeft hij niet één partij gewonnen. Verantwoordelijk voor Wright's uitschakeling was de Spanjaard Toni Alcinas, die misschien wel de grootste Spaanse dartsprestatie ooit neerzette.

Alcinas opende met een 85-finish, waarna een dramatisch slechte tweede leg hem ook de winst opleverde. Met onder meer een 167-finish sloeg Wright uit het niks terug, maar in de beslissende leg gooide Alcinas 109 koeltjes uit voor setwinst. Een matige tweede set ging in vier legs naar Alcinas, waarna Wright wat op stoom begon te komen.

Snakebite gooide onder meer een tiendarter en pakte set drie in drie legs, waarna hij in het vierde bedrijf tot twee keer toe op voorsprong kwam. The Samurai - de vervanging van zijn toch veel betere oude bijnaam El Dartador - sloeg twee keer terug en nadat Wright 161 niet uitgooide pakte de Spanjaard het met dubbel 16: 3-1 en einde WK voor Wright.

Peter Wright - Toni Alcinas (Bron: PDC)
Peter Wright - Toni Alcinas (Bron: PDC)

De jonge Engelsman Cool Hand Luke Humphries speelde eerder op de avond erg sterk en won met maar één verloren leg van landgenoot Adam Hunt, met de originele bijnaam The Hunter: 3-0. De van de BDO overgestapte Litouwse PDC-debutant Darius Labanauskas begon werkelijk dramatisch met zijn dubbels tegen Matthew Edgar, maar nadat hij op gang kwam was er geen houden meer aan en stond hij nog maar twee legs af: 3-1.

Luke Humphries - Adam Hunt (Bron: PDC)
Luke Humphries - Adam Hunt (Bron: PDC)

De Engelsman Ross Smith kwam na vijf jaar weer in actie op het WK en maakte een vroegtijdig einde aan het toernooi van legende Paul Lim. De Singapore Slinger, nog altijd de enige ooit die een negendarter gooide op Lakeside, speelde helemaal niet slecht, maar was niet opgewassen tegen het uitstekende finishen van zijn beduidend jongere opponent, die onder meer 138 uitgooide en met 3-1 in sets won.

Matthew Edgar - Darius Labanauskas (Bron: PDC)
Matthew Edgar - Darius Labanauskas (Bron: PDC)

Ross Smith - Paul Lim (Bron: PDC)
Ross Smith - Paul Lim (Bron: PDC)